Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 11 februarie 2010

Corneliu Codreanu şi Italia


de Claudio Mutti
Relatia lui Corneliu Codreanu cu Italia incepe cu un episod simplu, pe care ni l-a povestit vaduva Capitanului pentru a ne arata ca adeseori, sotul, avea inspiratii si presentimente reale...
In 1927 cand Codreanu se afla in apropiere de Grenoble, afla ca in Romania se vor desfasura alegeri partiale; decide sa se intoarca in tara, acceptand invitatia de a o face, si pleaca imediat din Franta. Trenul care il ducea in Romania trebuia sa se opreasca in Italia, la Milano. Aici avand o zi intreaga la dispozitie depozita bagajele la gara si pleca in cautarea unui barbier (frizer), dar cand sa plateasca nu mai gasi portofelul cu banii si biletul de calatorie. Se adresa atunci consulatului roman (pe atunci era unul acolo) dar nu primi niciun ajutor. Se intoarce la gara si se aseza sprijinit de o cladire, uitandu-se la muncitorii care lucrau in apropiere. Apoi puse mana pe un muncitor si-l intreba daca nu a gasit un portofel, cumva. Chiar acel om, cateva ore inainte gasise intr-adevar un portofel si-l duse la politia garii. Acel portofel se dovedeste a fi a lui Codreanu.

Un alt episod curios este trait de 2 sau 3 italiani, care s-au dus la Bucuresti pentru a-l intalni pe seful Garzii de Fier.’’Jurnalisti probabil’’spunea vaduva, Elena Codreanu, care-si amintea ca acest lucru se intampla in primele luni ale lui 1938. In acea perioada Codreanu primi pe Virgilio Lilli (care a scris apoi un articol lung pentru "La Lettura") Verginio Gayda de la "Giornale d’Italia", Francesco Marateo de la "Messagero" si Julius Evola care a reevocat mereu intalnirea sa cu Capitanul in multe ziare si reviste. Deci, vizitatorii au venit la Casa Verde, intr-o miercuri sau intr-o vineri, adica in una din zilele saptamanii in care legionarii faceau post negru: totala abstinenta de la mancare , bautura si fumat pana la apusul soarelui. Sau poate ca era intr-o marti, o alta zi in care Corneliu facea post. In orice caz, Corneliu a ramas cu ei in biroul personal pana cand, seara, a iesit si i-a spus sotiei sa pregateasca masa pt cina: italieni ramaneau ca oaspeti. Saraca doamna s-a speriat atunci pentru ca aveau doar o farfurie de fasole cu care Capitanul trebuia sa intrerupa postul, iar doamna trebuia sa faca in asa mod pentru a le ajunge la toti. "Dar acei italieni -isi amintea amuzata vaduva– nu se mai opreau din entuziasmul lor pentru mancare si de a elogia cina".

In aceeasi perioada, 21 februarie 1938, pentru a fi mai exact, se declara oficial proiectul noii constitutii romane, care implica dictatura personala a regelui. Atunci Corneliu Codreanu dizolva partidul legionar Totul Pentu Tara si anunta plecarea la Roma, unde s-ar fi ocupat de publicarea cartii sale in limba italiana.
Faptul ca acest lucru il interesa mult pe Codreanu ne este demostrat de patru scrisori inedite pe care le-a scris intre anii ’37 si ’38 profesorului Leon Zopa, seful de cuib (sectiune) creeat la Roma in septembrie 1937 si numit ‘’Dacia’’.

In prima, ce arata data de 19 noiembrie 1937, Codreanu cere militantilor din Roma de a avea grija de publicarea editiei in italiana a Testamentului politic a lui Mota, dar si a cartii proprii Pentru legionari. Pentru Testament, in afara instructiunilor precise cu privire la format, titlu si numarului de copii (10000), raspandirea lor gratuita si vanzare, Codreanu cere si o prefata a generalului Mario Sani sau a lui Eugenio Coselschi, pentru acestia, scria el,  "l-au cunoscut pe Ion Mota atat in Romania cat si la congresul de la Montreux, si i-au apreciat valoarea intelectuala cat si caracterul". Aceleasi indicatii da si pentru editia italiana a cartii Pentru legionari; cat despre prefata, Codreanu adauga: "cartea nu are nevoie de prefata. Dar mi-ar place mult daca acesta carte ar putea fi prefatata de fiul lui Mussolini, cel care in fotografie (adaugata scrisorii) se regaseste la dreapta tatalui sau. Nu stiu numele lui dar din fotografie deja, simt pentru el o mare simpatie’’e vorba de Bruno.

In a doua scrisoare 17 ianuarie 1938, Codreanu accepta sa-i fie publicata cartea de catre Institutul Europa Giovane, condusa de Pierro Gorgolini, un fascist nou-venit, dat de prima mana, care se ocupa cu distribuirea valorilor fasciste in peninsula si de a face cunoscuta membrilor sai dezvoltari politice din afara frontierelor care aveau o anumita importanta pt cultura fascista. Promite sa trimita cateva randuri revistei Institutului, "Il Nazionale", dar si suma de 800 de lire ca un contribut la tiparirea cartii si adauga: "sa nu cereti niciodata bani, ajutoare etc. Suntem destul considerati -pe nedreptate- ca persoane ce merg cersind favoruri si avantaje materiale. Legionarul trebuie sa opreasca acesta viziune rusinoasa." Si termina spunand: "La prefata ce am cerut-o, nu tin cu orice pret, nu as vrea sa se creeze tensiuni politice ce ar putea sa se nasca. Deci, daca nu se poate, sa fie o carte fara prefata. Dar daca este posibila prefata, sa fie una scurat, militara, fascista. Sa nu fie un studiu.’’

In 22 ianuarie, un mesaj scurt: "Va rog sa grabiti publicarea cartii mele".

Ultima scrisoare e din 30 martie, patru luni dupa inchiderea fortata a restaurantelor legionare, dupa trimiterea scrisorii de protest, din partea lui Codreanu, de la care, in putin timp, li se va trage si acuzatia de ultraj la adresa consilierului regal Iorga si chiar si arestul lui Codreanu. In acest moment de extrema tensiune Capitanul scrie: "Dragii mei, urgentati publicarea cartii pentru ca este imperios necesar. Comunicati in ce stadiu sunteti cu munca. Aici se desfasoara cea mai mare lupta legionara. Nu vin la Roma. Plecarea mea, ca si autodizolvarea partidului meu reprezinta o prima mutare in acest jos de sah. Aveti grija, deci sa nu se faca confuzie. Am vazut in ziarul "Il Nazionale" ca sunt deja "ex" seful Garzii de Fier. Nu numai ca nu sunt ex, dar sunt si actual si viitor sef al Garzii de Fier! Odata se spunea: "Garda moare dar nu se preda!" Acum e diferit: "Garda nu moare si nu se preda.Garda de Fier invinge!"

La sfarsitul lui martie,deci, Codreanu a renuntat la plecare la Roma. Dupa cum ne povestestea Elena Codreanu: "Corneliu a decis sa plece in Italia. Pe atunci, locuiam la Casa Verde si intr-o buna zi, imi spuse sa pregatesc strictul necesar pentru calatorie. Am facut doua valize si am ramas in asteptarea plecarii spre Italia. Asteptai si asteptai. Dar el nu mai vorbea de plecare. Corneliu a inteles ca guvernul isi dorea ca el sa plece, pentru a putea distruge Miscarea Legionara. Deci, si-a spus, eu nu vreau sa fac ceea ce vor ei. Si asa am ramas la Casa Verde."

Cum se stie Corneliu Codreanu a fost asasinat din ordinul regelui Carol, in acelasi 1938 intre 29 si 30 noiembrie.
____________
1Testamentul lui Mota iese la sfarsitul anului 1937, la Stab.Arti Grafiche F.Canella din Roma, cu o prefata a generalului Mario Sani (Rist. Edizioni all'insegna del Veltro, Parma 1984). Cu cateva adaugiri, Testamentul lui Mota este republicat, datorita unor schimbari politice in Romania, in 13 februarie 1941, de catre generalul Mario Sani la S.A.C.E.N. Editura din Roma.

2Michael A. Ledeen,  L'internazionale fascista, Laterza, Bari 1973, p. 189

3In articolul publicat in "Corriere Padano" in 6 decembrie 1938, Evola va spune ca textul lui Codreanu "a iesit foarte recent in limba italiana".Volumul editat de S.A. Casa Editrice Nazionale (Roma-Torino), este publicat de o tipografie din strada Via degli Scipioni, care reda pe coperta Garda de Fier cu subtitlul Pentru legionari, in timp ce numele autorului e insotit de calificare "Seful Garzii de Fier in Romania". Pe coperta apare scris si <> Inauntrul cartii nu apare nici o prefata la textul lui Codreanu.

Nationalistii italieni din organizatia Forza Nuova il au ca model pe Corneliu Codreanu. La Palermo, exista un cuib care ii poarta numele: Cuibul Codreanu.

Multumiri camaradului care a avut amabilitatea de a se ocupa de traducere.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc de postare...Salut Nationalist de la Padova!!!

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”