Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 11 februarie 2010

În localitatea Topcino, Ucraina s-a desfăşurat a IV-a ediţie a „Concursului Mihai Eminescu”

La 30 ianuarie 2010, românii din localităţile din drepta Tisei au sărbătorit 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, simbol al unităţii românilor de pretutindeni.

În organizarea Asociaţiei Culturale „Dacia”, preşedinte medicul Ioan Mihai Botoş, a Primăriei şi a Şcolii de cultură generală Topcino, s-a desfăşurat a IV-a ediţie a „Concursului Mihai Eminescu”. La concurs au participat elevii şcolilor cu predare în limba română din 12 localităţi, aprope 100 de concurenţi care au prezentat montaje (colaje de texte) literar-muzicale, recitări şi interpretări de mare sensibilitate a versurilor eminesciene transpuse pe muzică. Cel mai mare câştig al concursului a fost faptul că un număr mare de copii învaţă şi recită versurile lui Eminescu, îndrumaţi cu dragoste de profesorii lor, că la şcoala din Topcino s-a adunat vreo 300 de români pentru a fi împreună sub semnul lui Eminescu!

Pentru cea mai bună prestaţie artistică, juriul concursului, a acordat marele premiu elevei Bezic Mariana de la scola din Slatina. Tot pe podium s-au clasat elevele: Vlad Livia (Apsa de jos, locul I- solist vocal ), Alb Andreea (Slatina, locul I- recitatori, a prezentat „Luceafarul” integral), Şiman Maria ( Apşa de jos, locul I - recitatori). Juriul, din care au făcut parte şi reprezentanţi ai delegaţiei din România : Dorel Todea- Radio Sighet, Ion Petrovai- Petrova, Natalia Lazăr-Casa de cultură Negreşti şi Delia Suiogan- Univesitatea de Nord, a acordat premii pentru montaje(colaje de texte) literar-muzicale, recitări şi solişti vocali, fiecare şcoală fiind recompensată cu un premiu bine meritat.

Concursul a fost precedat de un Te-Deum pentru Mihai Eminescu la biserica ortoxă din Topcino, la care au participat pe lângă organizatori şi localnici şi prof.dr.Mihai Dăncuş- Muzeul Maramureşului, prof.drd. Dorel Todea- Radio Sighet, un grup din comuna Petrova în frunte cu primarul, preotul Vasile Luţai, prof. dr. Ion Petrovai, lector univ. dr. Ilie Gherheş şi jurnalistul Florentin Năsui .

După încheierea manifestărilor, în amurg, organizatorii şi oaspeţii din România, au depus o coroană la monumentul lui Mihai Eminescu din localitatea Biserica Albă.

Ar fi de remarcat, pe lângă importanţa şi semnificaţia evenimentului, organizarea impecabilă a fiecărui moment, modul în care s-au pregătit ogranizatorii(iniţiator Ioan Mihai Botoş), asigurând un cadru excepţional atât pentru oaspeţi cât şi pentru numărul mare de români care au avut prilejul să fie împreună, să trăiască un moment de mândrie pentru apartenenţa la poporul care l-a dat pe Mihai Eminescu.

Autor: I. D. Maris Sursa: sighet-online.ro





























0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”