Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 25 februarie 2010

Hotel de lux peste Cetatea ţărănească a Râşnovului

MONUMENT ISTORIC DISTRUS

Cetatea Râşnov, un monument istoric vechi de peste 600 de ani, a fost distrusă în numai cinci ani de un administrator italian care s-a visat proprietar peste istoria noastră. A construit parcări peste vestigii arheologice, a distrus capelele din interiorul cetăţii pentru restaurante şi a excavat situl istoric în care se găsea şi un cimitir medieval.
Cetatea din judeţul Braşov este un monument istoric clasa A şi reprezintă peste 600 de ani de istorie

Astăzi, Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie decide destinul cetăţii. Primăria Râşnov încearcă să recupereze monumentul distrus de intervenţii ilegale şi închis din cauza pericolelor generate de lucrările absurde ale italianului.

Expertiza cerută de primărie a scos la iveală numeroasele abuzuri care au fost pe punctul de a transforma cetatea monument într-un kitsch al secolului al XXI-lea. În bani, distrugerile se măsoară undeva la 68 miliarde de lei.

În realitate însă mutilarea cetăţii şi distrugerea sitului dacic nu se compară cu nimic. "Râşnovenii, chiar românii, au pierdut bătălia pentru cetate de mulţi ani, de la primul zid medieval distrus şi de la prima cupă de excavator încărcată cu sit arheologic.
Nici un proces nu mai poate să ne aducă înapoi istoria distrusă de cârciumarii italieni", precizează în nota înaintată instanţei reprezentanţii monumentului.

PIERDERI DE MILIOANE

Milioane de euro vor trebui investite pentru a fi recuperate numai o parte din lucrările devastatoare pe care SC Drumuri Publicitare SA, în calitate de administrator le-a efectuat mai bine de cinci ani. A distrus ziduri şi a încropit un balcon din pământ tasat care s-a prăbuşit anul trecut în toamnă. De altfel, încă de atunci cetatea este închisă publicului din cauza pericolului pe care experţii l-au semnalat.

A instalat pe locul capelelor catolice şi evanghelice din curtea cetăţii rezervoare cu apă pentru hotelul pe care îl visa. În anul 2000, când s-a semnat contractul de asociere în participaţiune între Primărie Râşnov şi SC Drumuri Publicitare SA lucrurile păreau bine trasate. Astfel, noul administrator, Alberto Drera, se angaja să investească în jur de un milion de dolari în monumentul istoric. Câţiva ani mai târziu, marile investiţii arătau de fapt a distrugeri, multe dintre lucrări fiind făcute fără avizele necesare.

Ani la rând, Ministerul Culturii nu a fost decât un martor tăcut pentru ceea ce avea să aducă cetatea în pragul închiderii. Abia în ultimul ceas, ministerul a decis să se alăture primăriei în anevoiosul proces de recuperare al monumentului din mâinile unei firme dizolvate în 2007. De altfel, anii de existenţă ai SC Drumuri Publicitare SA nu există în contabilitatea internă a societăţii. Nu a fost depus nici un bilanţ economic şi, mai mult decât atât, pentru administratorul Alberto Drera s-a început urmărirea penală. După decesul acestuia, în 2007, fiica a preluat însă afacerea tatălui.

DISTRUGERILE, TRECUTE CA INVESTIŢII

În instanţă, societatea SC Drumuri Publicitare SA a cerut ca statul român să îi plătească investiţiile! Din păcate, investiţiile sunt de fapt distrugeri, fapt dovedit de altfel şi de expertiza specialiştilor. Cu toate acestea, societatea a adus aşa-zisele investiţii ca probe în procesul cu primăria Râşnov. Astfel, probe în instanţă au fost: turnul-platformă
(n. red. - balconul prăbuşit în septembrie 2009) - valoare - 55.024 RON; rezervoarele de apă (ridicate peste capelele din interiorul cetăţii) - valoare - 56.124 RON. sursa: jurnalul.ro

Balconul construit ilegal de administratorul italian s-a dărâmat în toamna anului trecut. Cu toate acestea, aşa-zisa investiţie apare ca probă în procesul cu Primăria Râşnov
 
Cetatea din judeţul Braşov este un monument istoric clasa A şi reprezintă peste 600 de ani de istorie

2 comentarii:

Calin C. spunea...

Locuiesc in Rasnov iar ceea ce se intampla la Cetate e inadmisibil. Cand venise italianul, toti spuneau ca face lucruri bune dar defapt interesul lui era acelasi cu cel al politicienilor nostri ipocriti.

Anonim spunea...

@catalin g. bine spus.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”