Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 2 martie 2010

Haiducii artei

Până acum câţiva ani, vro 20 la număr, dacă ascultai la radio ceva ce nu era voie, o muzică cu accente occidentale de exemplu, riscai să intri în vizorul autorităţilor. Iată că după 20 de ani de democraţie, neo-comunism şi capitalism sălbatic, rişti acelaşi lucru.




Mă refer la cazul clujeanului care a trebuit să plătească săptămâna trecută 10.000 ron catre Asociatia Industriei Muzicale din Romania (AIMR) pentru a scăpa de urmărirea penală. Adică un fel de viol care după plata unei compensaţii băneşti este iertat atât de victimă, cât şi de autorităţi.

Dar, utilizatori ai netului din România, aveţi grijă: marea voastră majoritate sunteţi/suntem nişte astfel de violatori. Ce a făcut pârâtul? A utilizat programul DC++ , care în traducere liberă este un fel de grădină publică în care lumea se adună cu muzica şi filmele pe care le deţine şi le pune la dispoziţia altor interesaţi de arta ca şi el, GRATUIT, singurul lui beneficiu este că şi el la rândul lui va lua de la alţii filmuleţe şi muzici pe care nu le deţinea. Vă sună cunoscut? Data viitoare când un prieten vă va cere ultimul CD cu Beyonce sau mai ştiu eu ce asculaţi, CD pe care presupunem că aţi dat o droaie de bani şi conţine 3 melodii şi două remixuri, gândiţi-vă bine: să dea şi el echivalentul unei mese la un restaurant bunicel pentru 1-2 persoane ca să se bucure de hituri, nu să va facă părtaşi la un viol! Nu ştiu Dumneavoastră, dar mie mi se pare o porcărie, o sfidare a unor drepturi ale omului. Plus că sunt ferm convins că cei 10.000 de roni au fost viraţi de AIMR direct în conturile celor de la Metallica, Lady Gaga şi mai ales artiştii cu expunere mult mai mică, care întradevăr trăiesc greu din muzică...

Nu neg existenţa pirateriei, copiile pirat etc. Cei care fac copii pirat iar ulterior încasează nişte bani pentru acestea, e clar că face ceva ilicit. Dar cel care utilizează un "produs" al artei fără a-l plăti, mai ales când acesta se găseşte gratis la toate colţurile, este aberant ca el să fie tratat ca un violator. Discuţia ar fi lungă, e clar că artiştii trebuie recompensaţi pentru munca lor, nimeni nu neagă asta. Există destule sisteme de plăţi alternative, care ar putea fi utilizate pe viitor. Problema este nesaţietatea celor care ţin frâiele acestor industrii, care cu greu ar fi milionarii de astăzi, pe spatele multor artişti, dacă lumea ar consuma arta şi ar plăti preţuri decente, ba chiar modice, pentru a se bucura de ea. De când cu internetul alternativele sunt şi mai multe, sisteme de microplăţi, bani din sponzorizări şi multe alte metode pentru ca artistul să fie plătit pentru munca sa. Bineînţeles, ar fi mult mai greu ca toţi pseudoartiştii să devină posesori de yahturi şi avioane personale, dar nu imposibil. De exemplu, 1 milion de titluri vândute la 1 dolar bucata te-ar face ....milionar, nu? Dar asta probabil ar însemna ca lumea să se mulţumească cu mai puţin şi probabil să muncească mai mult, ceea ce poate fi chiar o utopie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”