Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 23 martie 2010

Ţiganii din Toflea au distrus Semenicul

În week-end-ul care tocmai a trecut pe Semenic se putea încă schia, dar din păcate turismul a dispărut din cauza locurilor puţine de cazare. Cele trei mari hoteluri: Semenic, Nedeea şi Gozna sunt în paragină de ani buni mulţumită unui investitor strategic dintr-o comună gălăţeană care a intrat în afaceri vânzând fier vechi, ajungând rapid în topul celor mai bogaţi români.
De Serbările Zăpezii, hotelul Semenic era plin ochi. La fel şi geamănul hotel Nedeea, aflat în prelungirea primului. Ambele sunt acum în paragină.
Pe vremea când ministrul Turismului era Dan Matei Agathon, guvernul Năstase a decis să accelereze privatizarea turismului românesc. Cât de puternic a fost apăsată pedala de accelaraţie se poate vedea pe Muntele Semenic, din judeţul Caraş-Severin.

În 2000, Turist Semenic S.A. avea ca acţionari majoritari Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) 40%; S.I.F. Transilvania 41,47%. Restul de acţiuni aparţineau celor care şi-au băgat cuponul în această afacere prin programul de privatizare în masă. Acţiunile FPS au fost preluate de Ministerul Turismului printr-o ordonanţă de urgenţă din ianuarie 2001.


Apoi, ca să se debaraseze de povara turismului montan cărăşan, ministerul a organizat o licitaţie publică cu strigare la care au participat patru doritori ce voiau să pună mâna pe afacere. Câştigătorul a fost un tânăr de 33 de ani, Stoica Gruia, care a plătit, în august 2001, 500.000 de dolari. Bani peşin. De ce a ales investitorul să procedeze astfel? Pentru că dacă ar fi achitat în rate, ar fi avut obligaţia să facă investiţii timp de trei ani de la data semnării contractului.

FĂRĂ NUMĂR, FĂRĂ NUMĂR...
Cu câteva zile înainte de privatizare se ştia că Stoica va cumpăra acţiunile pentru un italian, după cum şi declarase ulterior. Afacerea urma să se desfăşoare astfel: Stoica plătea banii, pentru că italianul se chinuia să facă rost de cash la el în ţară. Cum investitorul din Cizmă nu a făcut repede rost de bani şi văzând ce pleaşcă a prins, Stoica i-a dat cu flit, ca la ţânţari.

La momentul privatizării, Turist Semenic avea în patrimoniu clădiri şi terenuri care valorau 3,4 milioane de dolari. "Valoarea contabilă a clădirilor din patrimoniul societăţii era de 4.263.454 RON, iar valoarea contabilă a terenurilor din patrimoniul societăţii era 5.783.149 RON. Nu deţinem informaţii privitoare la efectuarea unui audit al societăţii", a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Turismului.

Ce a cumpărat Stoica cu 500.000 de dolari cash? Câteva cabane, câteva baruri şi terase în judeţul Caraş-Severin, un restaurant şi un magazin în Reşiţa şi trei hoteluri: Gozna, Nedeea şi Semenic. Aşadar, investitorul a plătit pentru 40% mult mai puţin decât valoarea reală. Nici nu este de mirare, din moment ce avea legături strânse cu unii angajaţi ai FPS.

În 2002, dintr-o pură întâmplare, preşedintele consiliului de administraţie al firmei era bucureşteanul Gheorghe Iagher care era astfel angajat al statului la Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului -APAPS, moştenitorul FPS, dar şi la privat, cum se spune. Iagher a continuat şi când APAPS A DEVENIT AVAS - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. I-a plăcut se pare să stea cu posteriorul în două luntri, din moment ce abia în 2008 i-a expirat mandatul la Turist Semenic. sursa: jurnalul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”