Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 13 mai 2010

Românii morţi în lagărele sovietice, comemoraţi

Cu ocazia Zilei Eroilor, celebrată în fiecare an, pe 13 mai, Ambasada României la Moscova i-a comemorat pe românii care şi-au pierdut viaţa pe teritoriul Rusiei, în timpul prizonieratului în lagărele NKVD, fostele gulaguri ale URSS.

Mai multe coroane de flori au fost depuse, în timpul unei ceremonii religioase, la monumentele ridicate în 2008, în cimitirele Liublino şi Krasnodorsk, unde au fost înhumaţi românii, anunţă misiunea diplomatică a României la Moscova.

"De Ziua Eroilor şi sărbătoarea naţională a poporului nostru, îi omagiem pe cei care şi-au găsit sfârşitul în aceste locuri, la peste 2.000 de kilometri de ţară, în condiţii grele de detenţie în lagărele NKVD. Aici, la Liubliano, a funcţionat spitalul special al NKVD numărul 2.658, în care au decedat cel puţin 575 de prizonieri, între care şi trei români: caporalul Constantin Lazăr, soldaţii Bologa Nicolae şi Sandu Dumitru Constantin", a declarat astăzi ambasadorul român Mihail Grigorie.

"Nu-i uităm pe cei aproape 60.000 de români care nu s-au mai întors din lagărele NKVD, cărora le închinăm prinosul nostru de recunoştinţă pentru sacrificiul făcut. Vom continua eforturile pentru identificarea locurilor în care sunt înhumaţi românii neîntorşi la familiile lor şi care au rămas în Federaţia Rusă, pentu ridicarea unor noi monumente în memoria acestora", a mai spus ambasadorul, citat de Agerpres.
Acesta a mai precizat că în perioada următoare vor mai fi ridicate alte câteva monumente, în memoria militarilor români, în localităţile Astrahan, Tuma, Lejnevo, Taliţî şi Oranki.

În Bucureşti, de Ziua Eroilor au avut loc ceremonii militare şi religioase la Cimitirul Israelit Filantropia, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, la Monumentul Eroilor Patriei (U.N.Ap.), la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, la Cimitirul Militar Ghencea, la Monumentul Ultimul „Străjer al Capitalei“, la Parcela Eroilor de pe D.N. 1, la Monumentul eroilor jandarmi, la Monumentul Pompierilor şi la Parcela de onoare din Cimitirul Reînvierea.
Trei avioane MIG 21 LanceR şi trei elicoptere IAR 330 SOCAT au efectuat un zbor deasupra Mormântului Oraşului Necunoscut, din Parcul Carol, anunţă Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor. sursa: evz.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”