Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 9 iunie 2010

Manualul de terorism, în vogă printre extremiştii de stânga din Germania

Un manual anonim de tehnici teroriste circulă în rândul extremei-stângi din Germania, spre consternarea şi îngrijorarea autorităţilor germane. Pe lângă "ponturi" despre cum se asamblează o bombă, această nouă "Carte de bucate a anarhistului", în 80 de pagini, intitulată 'Prisma', oferă sfaturi despre cum să fii mai viclean decât poliţia, să anihilezi centre de putere şi să opreşti trenurile, scrie Der Spiegel, citat de Agerpres.

În anii '70, niciun militant de extrema-stângă care se respecta nu rata "Cartea de bucate a anarhistului", un compendiu de reţete pentru fabricarea dispozitivelor explozibile artizanale şi de alte strategii pentru a prelua controlul. Azi, "Prisma" se adresează participanţilor la războiul de gherilă urban.


Manualul include sfaturi pentru a organiza atentate teroriste şi de sabotaj şi instrucţiuni pentru construirea diferitelor tipuri de bombe programate şi a folosirii cârligelor speciale pentru a opri trenurile. Nu în ultimul rând, manualul descrie tehnici pentru anihilarea unor centre de putere şi conţine mai multe capitole dedicate metodelor de investigaţie folosite de către poliţie şi modului cum gherilele urbane îşi pot acoperi urmele şi scăpa de urmăritori.

Procurorii germani au lansat deja o anchetă cu privire la manual, care circulă în rândurile extremei-stângi din Hamburg, Berlin şi din landul Saxonia Inferioară. Agenţiile de securitate germane sunt îngrijorate că manualul ar putea spori înclinaţia tinerilor radicali de a comite atacuri violente.

Potrivit lui Hans-Werner Wargel, directorul filialei din Saxonia Inferioară a Oficiului pentru Protecţia Constituţiei (serviciul de informaţii interne), documentul încurajează grupurile extremiste să comită infracţiuni "la un nivel fără precedent de meticulozitate şi profesionalism".

Guvernul german şi agenţiile de securitate sunt îngrijorate privind o posibilă renaştere a violenţei de extremă-stânga în ţară, în condiţiile în care statisticile privind infracţiunile pe 2009, date publicităţii de Ministerul de Interne, vorbesc despre o creştere cu 53 de procente a numărului de atacuri comise de extrema-stângă, cea mai mare de mulţi ani, un total de 1.822 de acte de violenţă înregistrate de poliţie în întreaga Germanie.

Acestea au inclus incendierea mai multor sute de autoturisme la Berlin, un atac al unor indivizi mascaţi asupra unei secţii poliţie din Hamburg, în luna decembrie, şi un atac asupra uno vehicule aparţinând forţelor armate germane la Dresda, în urma căruia echipamente în valoare de 3 milioane de euro au fost incendiate.

Potrivit Der Spiegel, valul de violenţe motivate politic au reînviat în Germania memoria Facţiunii Armatei Roşii, o grupare de extremă-stânga ce a terorizat Germania în special în anii '70, fiind responsabilă pentru mai multe răpiri, crime şi atacuri cu bombă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”