Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 9 iunie 2010

UDMR desenează Ungaria mare cu mâna copiilor

Zeci de elevi din Oradea au fost mobilizaţi să participe la o expoziţie pe tema Naţiunea maghiară fără frontiere

În hărţile desenate de elevi, Ardealul este smuls din România şi alipit Regatului Maghiar.
La un concurs şcolar pe tema „Naţiunea maghiară fără frontiere", organizat de UDMR în Oradea, la iniţiativa viceprimarului maghiar al Oradiei, Rozalia Biro, numeroşi elevi din ciclul primar au desenat harta Ungariei Mari, în care au înglobat şi Ardealul: „Acela nu este ungur pe care nu-l doare Trianonul", „Ungaria, inima frântă a Europei", „Credem în reînvierea Ungariei", „Credinţa şi patria le-am primit de la strămoşii noştri, deci trebuie să fim fideli patriei şi credinţei", „Avem dreptul să trăim într-o patrie liberă, fericiţi" sau „Celui care schimbă patria trebuie să i se schimbe inima".


În concursul organizat de reprezentanţi ai UDMR au fost implicate 21 de clase din şcolile „Dimitrie Cantemir", „Nicolae Bălcescu", „George Coşbuc", „Szent Laszlo", respectiv liceele „Lucian Blaga" şi „Lorantffy Zsuzsanna". În realizarea desenelor, copiii au fost sprijiniţi de cadrele didactice, iar cele mai multe lucrări reprezintă Ardealul smuls din România şi alipit Regatului Maghiar. Expoziţia a fost vernisată ieri, va fi deschisă patru zile în Oradea, după care organizatorii vor să o mute în parlamentul din Budapesta.

„Este un semn al reconcilierii"

Clădirea ce găzduieşte galeria aparţine Consiliului Judeţean Bihor. Viceprimarul Oradiei, Rozalia Biro, nu consideră deplasată iniţiativa şi spune că tema expoziţiei a fost reconcilierea. „În 2010, când aniversăm 90 de ani de la Tratatul de la Trianon, obligaţia noastră este să le prezentăm copiilor realitatea în care trăim. Iniţiativa noastră nu mi se pare exagerată. Exact aşa cum Guvernul României pune accentul pe acordarea dublei cetăţenii românilor din Moldova, aşa consider normală şi dorinţa maghiarilor de a asigura cetăţenie locuitorilor de naţionalitate maghiară. Trăim într-o Europă unde graniţele există doar simbolic. Într-adevăr, există mai multe steaguri ale Ungariei, însă există şi desene în care copiii se prind de mână. Este un semn al reconcilierii", a declarat Biro.

Iniţiativă criticată

Una dintre învăţătoarele care i-au coordonat pe elevi, Rozalia Bite, de la Şcoala „George Coşbuc", susţine, la rândul său, că, deşi este greu să le explice micuţilor istoria, ei trebuie să o cunoască. „Fiecare popor are istoria lui şi respectă pe cel care stă lângă el", a spus învăţătoarea. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor habar nu aveau ieri de organizarea unei astfel de expoziţii. „Nicăieri în Europa nu se mai practică şi nici nu se tolerează astfel de chestiuni. Până nu văd despre ce este vorba, mă abţin de la orice comentariu", a spus inspectorul şcolar adjunct Nicolae Ungur.Istoricul Doru Radosav, care este şi director al Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj, este de părere că o astfel de iniţiativă este periculoasă. „Este revoltător că încearcă să manipuleze minţile unor copii cu acest soi de paranoia istorico-politică. Aceştia sunt nişte oameni medievali. I-am văzut şi de 15 martie, sărbătoarea maghiarilor, la Cluj, îmbrăcaţi în costume medievale, cu tot cu miniştrii lor. Sunt ridicoli, locul lor este într-o tragicomedie, dar parcă mai bine i-ar lăsa pe nişte actori profesionişti", ne-a declarat istoricul clujean. sursa: romanialibera.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”