Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 8 august 2010

O şatră de ţigani "bănăţeni" va fi evacuată de sub o autostradă din Franţa, cu ordin judecătoresc

O tabără de ţigani, care sunt de origine din zona Timişoarei, instalată în apropierea autostrăzii 86 din Franţa, localitatea Choisy-le-Roi, au fost anunţaţi că trebuie să plece. Decizia aparţine unei instanţe, Tribunalului Creteil, care a emis un ordin de evacuare pentru cele 60 de persoane care trăiesc în corturi şi în condiţii mizere.

Autorităţile franceze încep să nu mai manifeste indulgenţă faţă de ţiganii  din România care trăiesc în corturi, la periferia oraşelor sau în zona unor artere intens circulate, mai ales că, potrivit statisticilor din Franţa, mulţi dintre aceşti emigranţi au săvârşit diferite infracţiuni pe teritorul francez.


Potrivit cotidianului francez „Le Parisien", ieri de dimineaţă, Aude Leveille, un reprezentant al unei asociaţii care de mai mulţi ani încearcă să includă romii în societatea franceză, a fost delegat pentru a-i informa pe cei instalaţi în apropierea autostrăzii 86, lângă localitatea Choisy le Roy, că trebuie să părăsească zona. „Am putea să mai rămânem încă un an aici?", a întrebat Alex, un român de etnie ţigănească de aproximativ 30 de ani. El a criticat atitudinea preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy. „Nu ne consideră oameni. Vrem să muncim cu acte în regulă", a spus Alex. O vecină a lui, care câştigă bani făcând curăţenie, a spus că urmăreşte cu strângere de inimă anunţurile pe care le fac autorităţile despre ce intenţionează să le facă imigranţilor. „Am văzut la televizor că preşedintele (Nicolas Sarkozy - n.r.) nu vrea să ne dea nicio şansă. Dar noi suntem cetăţeni europeni, nu suntem hoţi. De ce ne pune pe toţi în aceeaşi oală?", a spus femeia, citată de „Le Parisien".

Ziarul francez a mai precizat că ţiganii sunt obişnuiţi cu evacuările. Pentru cei 60 de ţigani "bănăţeni" care şi-au pus corturile lângă autostradă, vestea că s-a emis un ordin judecătoresc de evacuare nu este surprinzător pentru că au mai fost obligaţi să plece şi din zona L'Ile de France. Ei sunt doar îngrijoraţi de timpul care le-a mai rămas până va veni poliţia pe capul lor.

În zona Choisy le Roy sunt 35 de familii din Banat, care trăiesc în rulote şi cabane, în condiţii precare. Sunt 24 de copiii care stau în curent şi într-un zgomot de maşini asurzitor. „Cei cinci copii ai mei au probleme respiratorii. Dar suntem mai bine aici decât în România. Noi am cerut deja să fie înscrişi copiii la şcoală aici", a spus Angelica, o femeie care a plecat în Franţa acum zece ani.

Potrivit ziarului francez, mulţi dintre ţiganii anunţaţi că trebuie să plece din zona Choisy Le Roy se gândesc să îşi mute taberele de corturi pe un alt teren, din apropiere.

Fotografia a fost preluată de pe site-ul cotidianului francez Le Parisien
După sursa: http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”