Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 9 august 2010

Israelul si propaganda homosexuala

In timp ce reputatia sa internationala a scazut la un nivel ingrijorator, Israelul insearca mai nou sa se prezinte ca fiind singura tara prietena cu homosexualii, demonstrand cat de disperata a ajuns, comenteaza presa britanica.

Atacul recent asupra flotilei palestiniene, in care au murit cel putin noua persoane, arata indiferenta crescanda a guvernului Israelian fata de criticile internationale in ceea ce priveste politica sa impotriva palestinienilor.

Totusi, in acelasi timp, pare a fi foarte preocupata in a crea o imagine de democratie benigna si progresiva, scrie The Guardian.

Israelul a investit masiv in campania pentru "Brandul Israel", creat de ministrul afacerilor externe, cu scopul de a diminua perceptia internationala fata de reputatia sa de agresor imperialist. Intr-un sondaj realizat de East West Communications, privind "perceptia pozitiva", Israel a ocupat locul 194 din 200 state!


Avand ca tinta populatia din orasele mari precum New York, Toronto sau Londra, campania "Brandul Israel", s-a folosit de diverse evenimente precum festivalurile de film pentru a-si crea imaginea de stat cultural si modern.

Una din caracteristicile principale ale brandului este vanzarea imaginii unui Israel prieten cu homosexualii.
target="_blank">"Stand with US", o organizatie autodeclarata ca fiind zionista, a fost citata de Jerusalem Post: "Am decis sa imbunatatim imaginea Israelului prin comunitatea homosexuala din tara."

Aceasta "spalare roz", un termen des folosit de activistii acestor grupuri, merge dincolo de grupurile homosexuale. Israel promoveaza ideea ca a fi prieten cu comunitatea homosexuala inseamna a fi modern, cosmopolitan, dezvoltat si cel mai important
democratic.

Prin diferite evenimente, ca de exemplu "World Pride 2006" organizat in Ierusalim sau "Out in Israel" tinut recent in San Francisco, Israel isi creaza imaginea unui stat intru totul pentru idealurile democratice si libertate pentru toti, inclusiv pentru homosexuali si lesbiene.

Totusi, toata aceasta propaganda este umbrita de situatia palestienilor, pentru care se pare ca aceste idealuri nu se aplica.

"Spalarea roz" pare a fi o metoda prin care definitia ocupatiei Palestinei este schimbata, Israel fiind un stat civilizat, iar palestinienii sunt niste barbari, homofobi, necivilizati, sinucigasi fanatici. Asta face din Israel singura tara toleranta intr-o regiune homofoba.

Aceasta poate avea mai multe efecte, printre care: interzicerea opresiunii comunitatilor homosexuale din propria tara, si antrenarea, chiar daca neintentionat, a comunitatilor homosexuale din alte tari in violentele impotriva palestinienilor homofobi. Toate aceste strategii arata nivelul de disperare la care acest stat a ajuns.

Asa cum campania pentru "Brandul Israel" a esuat lamentabil, din cauza refuzurilor multor personalitati importante de a participa la concerte sau alte evenimente, tot asa si celelalte eforturi au fost contestate, mai ales de comunitatile homosexuale care se opun categoric ocupatiei Israelului in Palestina.

In 23 iunie din cauza unei noi cenzuri, din partea grupurilor de lobby Israeliene, 23 de persoane au inapoiat premiile castigate la evenimentul "Pride Toronto" in semn de protest. ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”