Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 19 august 2010

SRI Timiş şi Poliţia Română au pornit în căutarea comorii lui Attila

Arheologii care lucrează la Corneşti, unde s-a descoperit cea mai mare fortificaţie medievală din Europa, au avut parte de o vizită neaşteptată. Şantierul a fost verificat de poliţişti şi ofiţeri SRI, susţine un martor ocular.
"Au venit cei de la SRI să se intereseze de tezaurul lui Attila. Se ştie că regele hunilor a fost îngropat cu o avere impresionantă, dar nu s-a descoperit niciodată locul. Legenda spune că oamenii care l-au îngropat au fost omorâţi să nu se afle niciodată locul", a spus un martor ocular care a dorit să îi fie protejată identitatea.

Poliţia a pus întrebări



Oficial arheologii nu au spus nimc despre verificările Serviciului Român de Informaţii dar au confirmat că Poliţia Română a trimis o echipă la faţa locului pentru a afla exact ce se petrece acolo. Conform arheologilor, poliţiştii vroiau să se asigure că dacă se găseşte cumva tezaurul lui Attila, acesta va ajunge în mâini bune. "E o nebunie cu zvonurile astea. O să înceapă să vină şi căutătorii de comori. Ipoteza hunilor este absolut ireală. Attila avea o capitală în mişcare. Dacă aici ar fi existat aşa ceva ar fi rămas în istoria vremii", a declarat Alexandru Szentmiklosi, şeful secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului.

„Poliţiştii de la Biroul Patrimoniu Naţional fac periodic controale la toate siturile arheologice din Timiş. Ei verifică dacă săptăturile sunt efectuate legal, dacă există autorizaţii, dacă este respectată legislaţia în domeniu şi nu se interesează ce fel de obiecte sunt descoperite. Verificările nu sunt realizate alături de ofiţeri SRI", a declarat Marinela Apostolache, purtător de cuvânt al Poliţiei Timiş.

Arheologii străini s-au speriat

Prezenţa poliţiei i-a speriat pe arheologii străini, care lucrează la fortificaţia de la Corneşti. Informaţiile că în apropeiera Timişoarei ar fi existat capitala lui Attila au plecat de la un documentar realizat de inginerul Leonard Dorogostayski. Acesta a lansat trei ipoteze pentru uriaşa aşezare antică descoperită: o fortificaţie din perioada dominaţiei avare, o vastă aşezare din Epoca bronzului şi capitala hunilor, teorie susţinută de un cercetător din Canada, după vizionarea locului cu ajutorul Google Earth.

Oraş antic


Aşezarea ar putea avea o vechime de 3.500 de ani. Pe baza probelor de carbon-14 s-a stabilit că fortificaţia este datată în a doua jumătate a mileniului II, înainte de Hristos. "Fortificaţia aparţine culturii Cruceni-Belegis care a fost răspândită din nord-estul Croaţiei până în zona piemontală a Banatului, controlând valea Dunării şi până la nord de Mureş", a mai spus Szentmiklosi. sursa: adevarul.ro/locale/timisoara

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”