Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 14 decembrie 2010

Băsescu, om sucit: Traian Basescu în Financial Times: Nu voi promulga niciodată legea de schimbare a denumirii de rom în tigan

După ce a declarat public la o emisiune a TVR: "Tigani, da, nu romi, ca sa nu ne confundam unii cu altii", acum Traian Băsescu revine şi spune pentru Financial Times: "Nu voi promulga niciodata legea de schimbare a denumirii de rom in tigan", confirmă încă o dată că începe să fie tot mai lipsit de consecvenţă în activităţile sale publice. Mai jos, materialul preluat de pe agenţia hotnews.

Presedintele Traian Basescu a denuntat initiativa legislativa de schimbare a denumirii de rom in tigan si a declarat, intr-un interviu pentru Financial Times, ca va refuza sa promulge legea.

"Cred ca este o greseala, nu voi promulga niciodata o astfel de lege," a spus Traian Basescu.

Propunerea a fost inregistrata la Senat in luna septembrie, tot atunci seful statului declarand ca, in momentul in care s-a decis schimbarea denumirii tiganilor in romi, s-a luat o decizie gresita, europenii facand confuzie intre romi si romani.

"Politic, in Romania s-a facut o mare greseala, o realizez si eu acum, cand s-a schimbat numele acestei minoritati din tigani in romi. (...) A fost decizia noastra politica, nu mai stiu cine a luat-o, nici n-am dat atentie atunci, dar ea s-a produs si in momentul de fata la multi dintre cetatenii europeni exista o confuzie, daca romii inseamna romanii, toti 22 de milioane sau e vorba de o etnie", a spus Basescu la postul public de radio, pe 9 septembrie.

Initiativa a fost elaborata de deputatul PDL Silviu Prigoana si ar urma sa interzica folosirea termenului "rom" de catre institutii din Romania, inlocuindu-l cu "tigan". Surse ministeriale au declarat ca guvernul este de acord cu aceasta propunere, bazandu-se pe recomandarile Academiei Romane, precum si pe faptul ca acesta este termenul folosit in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Ministerul de Externe a transmis Guvernului si observatia ca initiativa nu permite atingerea scopului invocat, respectiv de a pune capat confuziei generate pe plan international de similitudinea dintre numele Romaniei si al natiunii romane, pe de o parte, si romi, pe de alta parte.

"Daca o astfel de confuzie exista in randul cetatenilor straini, ea nu va fi eliminata prin inlocuirea termenului "rom" in Romania, intrucat decizia autoritatilor romane nu va produce efecte pe teritoriul altor state. Prin urmare, cetatenii straini vor continua sa utilizeze termenul corespunzator celui utilizat actualmente in limba romana (de exemplu, 'Roma' in limba engleza, 'les romes' in limba franceza)", precizeaza Ministerul de Externe.

Financial Times noteaza ca denumirea de "rom" provine din limba romani si nu are legatura cu Romania, unde traiesc "numai 1,5 milioane din aproximativ 12 milioane de romi din intreaga Europa".

Potrivit FT, surse apropiate presedintelui au insistat ca sugestiile potrivit carora acesta ar sprijini initiativa erau simple supozitii si au adaugat ca guvernul nu o sprijina.

"Politicienii ar trebui sa se concentreze mai bine pe crearea de oportunitati de educatie mai bune si de modalitati in care se fie aratata bogatia patrimoniului cultural al minoritatii rome", a mai spus Basescu.

1 comentarii:

roNS spunea...

Basescu, o lichea tradatoare. CU ce e mai bun marinarul asta betiv decat domnitorii fanarioti? Cand va avea poporul asta un conducator cu coloana vertebrala si caracter?

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”