Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 27 decembrie 2010

Cu cât s-a împrumutat statul român în acest an

Finalul de an se apropie iar Trezoreria României trage linie: în 2010, statul român a împrumutat peste 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă.

România a emis în acest an titluri de stat de 51 de miliarde de lei, adică aproximativ 10% din produsul intern brut. Din această sumă, aproape 11 miliarde de lei au fost împrumutate prin două licitaţii în euro. Mai este programată o singură licitaţie pe 27 decembrie, prin care autorităţile speră să ia încă un miliard.
Chiar şi aşa, România a împrumutat în acest an cu o treime mai puţini bani decât în 2009, când valoarea titlurilor de stat, în lei şi în euro, emise pe piaţa internă a fost de 76 de miliarde de lei.

Scăderea sumelor atrase se explică prin faptul că zece licitaţii au fost respinse, iar la altele, Finanţele au obţinut mai puţini bani decât estimau. O veste ceva mai bună pentru Finanţe este că, în decembrie, pe final de an măcar, dobânzile plătite de autorităţi au mai scăzut, iar băncile au rămas interesate în privinţa titlurilor de stat. 2011 se anunţă, însă, un an dificil pentru Ministerul de Finanţe: anul viitor, serviciul datoriei publice, adică plăţile de principal şi dobânzi, vor creşte cu 28% faţă de 2010, la peste 59 de miliarde de lei. La plata acestor sume se adaugă şi nevoia de finanţare a deficitului bugetar, adică alte 24 de miliarde. În octombrie, ING Bank România estima că statul român ar putea împrumuta de anul viitor între 4,8 şi 6,6 miliarde de lei de pe piaţa internă, prin titluri de stat. http://www.money.ro/cu-cat-s-a-imprumutat-statul-roman-in-acest-an_805681.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”