Instituţiile bancare sunt acuzate că au ignorat o fraudă de zeci de miliarde de dolari. Bernard Madoff, autorul celei mai mari escrocherii financiare din istorie, spune că băncile „ştiau cu siguranţă“ de schema sa piramidală.
În primul interviu acordat unei publicaţii de la închiderea sa, Bernard Madoff a declarat pentru cotidianul american „The New York Times" că mai multe bănci cu care lucra ştiau de frauda sa, dar au ales să o ignore. „Cu siguranţă ştiau. Dar atitudinea lor a fost de genul «Dacă faci ceva ilegal, noi nu vrem să ştim»", a declarat Madoff.
„Au ales să închidă ochii"
Fără a-şi nega vinovăţia, Madoff spune că instituţiile bancare şi mai multe fonduri de investiţii cu care avea operaţiuni „au ales să închidă ochii". Cu toate că existau numeroase discrepanţe între documentele oficiale pe care el le publica şi alte rapoarte la care instituţiile aveau acces, băncile şi fondurile nu au semnalizat nimic, devenind astfel un fel de complici la schema piramidală care a lăsat mii de investitori fără bani, arată publicaţia americană.Prejudiciul, greu de măsurat
Bernard Madoff a declarat că şi-a început schema în anii 1990, însă anchetatorii bănuiesc că înşelătoriile au început de fapt din anii '70. Practic, ca orice schemă piramidală, fondul de investiţii al lui Madoff se baza pe generarea unor profituri exagerate pentru investitori. Singurii bani pe care îi câştiga însă fondul proveneau de la alţi investitori. Bilanţul pierderilor este însă dificil de realizat. Madoff şi-a recunoscut vinovăţia la două zile după ce o plângere penală a fost înaintată împotriva sa. Prejudiciul aminit în document era de 65 de miliarde de dolari. Se pare însă că la această sumă (care reprezintă numai profiturile pe care Madoff susţinuse că le-a obţinut pentru investitori) se mai adaugă încă 20 de miliarde de dolari, bani lichizi (investiţiile iniţiale).
Cine a câştigat şi cine a pierdut
Ciudat sau nu, Madoff nu este principalul beneficiar al înşelătoriei. Persoana care a câştigat cel mai mult de pe urma schemei a fost Jeffry Picower, investitor care avea studii de contabilitate şi drept. În decembrie 2010, la mai bine de un an de la moartea lui Picower, fondul înfiinţat de el a plătit 7,2 miliarde de dolari pentru achitarea prejudiciului.
Gigantul bancar J.P. Morgan a fost acuzat că a câştigat până la un miliard de dolari sub formă de taxe şi dobânzi de pe urma acestei scheme. Persoanele care se ocupă de recuperarea investiţiilor au demarat un proces împotriva acestei bănci, prin care cer returnarea sumei de un miliard de dolari şi daune în valoare de 5,4 miliarde de dolari.
Cei care au suferit cel mai tare de pe urma fraudei sunt însă miile de persoane cu venituri medii care îşi investiseră economiile în acest fond. Pe lângă acestea, organizaţii mari care au sperat să câştige bani cu ajutorul „Caritas-ului american" au pierdut sume importante.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”