Corectitudinea istorica. Ce e Istoria? O fraza de dansii inventata... Asa pare sa parafrazeze Jean Sevilla, invitandu-ne sa terminam o data cu trecutul unic, lipsit de nuante, plin de clisee. Printr-o corectitudine istorica necesara sa invatam sa judecam evenimentele trecutului în contextul ideilor valabile în epoca respectiva, iar nu aplicand conceptul actual generalizat pana la sufocare de corectitudine politica. Un concept care paraziteaza grav discursurile politice si mediatice, care inhiba si perpetueaza falsificarea trecutului. Analizarea Istoriei dupa criteriile epocii actuale nu are nici un sens, ceea ce alta data era numit obscurantism, imperialism, colonialism, rasism, fascism sau sexism nu mai trebuie privit si judecat dupa criteriile noastre de azi. Scopul autorului este sa ne lamureasca in privinta diverselor idei false care ne-au fost inoculate. Legendele si miturile au impregnat Istoria si Memoria cu minciuni si adevaruri contrare. Pentru ca o natiune sa fie unita – arata Sevillia – are nevoie de un trecut comun netrunchiat, pe care sa invatam sa-l cunoastem asa cum a fost si sa-l iubim ca atare. In caz contrar, avem de-a face doar cu o comunitate de interese, materialista, individualista, fara credinta si fara lege. De la istorie la memorie si inapoi, fiindca „o natiune este o comunitate de vise“. Un parcurs semnificativ si clarificator, la nivel accesibil, prin istoria Frantei, care ne ajuta sa intelegem mai bine si istoria României.
Terorismul intelectual. In 1950, elitele il ridicau in slavi pe Stalin. In 1960, aceleasi elite ne asigurau ca decolonizarea va aduce fericirea in tinuturile de dincolo de mari. In 1968, visau sa suprime orice constrangere sociala. In 1975, salutau victoria comunismului in Indochina. In 1981, credeau c-au parasit intunericul pentru lumina. In 1985, proclamau ca Franta e datoare sa primeasca dezmostenitii din intreaga lume. Iar in anii '90, aceleasi elite afirmau ca timpul natiunilor, al familiilor si al religiilor a luat sfarsit. Timp de cincizeci de ani, spiritele refractare acestui discurs au fost discreditate, iar faptele care-au contrazis ideologia dominanta au fost trecute sub tacere. Acesta este terorismul intelectual.
traducere de
Ileana Cantuniari
JEAN SÉVILLIA s-a născut în 1952 la Paris. A urmat Literele la Sorbona şi a devenit, imediat după absolvire, jurnalist. Din 1981 lucrează la Figaro Magazine, devenind redactor-şef adjunct al acestui săptămânal şi răspunzând de rubrica „Idei şi istorie“.
CĂRŢI: Le Terrorisme intellectuel (2000, trad. rom. Humanitas, 2007); Historiquement correct (2003, trad. rom. Humanitas, 2005); Quand les catholiques étaient hors la loi (2005). Despre Corectitudinea istorică, Dan C. Mihăilescu scria: „...o carte ca un fier înroşit pentru umerii împovăraţi de utopii sângeroase ai stângii franceze“, iar despre Terorismul intelectual: „Jean Sévillia spune cât se poate de răspicat povestea celor înhămaţi la carul ideologiei marxizant-maoisto-castriste, invariabil antiamericane“. | www.jeansevillia.com Sursa: humanitas.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”