Statul vinde pentru un pret de dumping 9,84% din actiunile OMV-Petrom * Licitatia a fost castigata de rusii de la Renaissance, pe mana unor "baieti" din grupul lui Sebastian Vladescu, unul din ei acuzat de inalta tradare * Ministerul Economiei s-a grabit sa parafeze contractul pagubos pentru stat exact cand benzina a ajuns la cota istorica de 6 lei/litru
Privatizarea Petrom a fost si, iata, ca inca mai este, un subiect foarte delicat. Statul a fost acuzat in repetate randuri ca a dat austriecilor de la OMV petrolul romanesc, alaturi de gazele naturale, motiv pentru care acum nu mai are control asupra preturilor acestora. Regimul Adrian Nastase a fost acuzat de spaga in acest caz, parafand un contract pagubos pentru statul roman. Nici guvernele Tariceanu, sau Boc nu au ramas fara suspiciuni, cu atat mai mult cu cat afacerea a gravitat in jurul numelui lui Sebastian Vladescu, prezent in ambele cabinete. Privatizarea Petrom inca se mai arata o sursa profitabila pentru cei aflati la conducerea tarii, iar clientela politica profita de pe urma acestor tranzactii.
Prezentam in cele ce urmeaza rezultatele unei licitatii pe actiunile Petrom, batatoare la ochi, pana si un orb si-ar da seama, macar ar avea suspiciuni privind aranjamente de culise, iar un anchetator specializat ar putea constata fara drept de apel ca este vorba despre inca o licitatie trucata, cum spuneam, paguboasa pentru statul roman.
Stat care mai ramasese in aceasta afacere cu o cota redusa din actionariat si cu cativa reprezentanti (minori) in companie, mai mult pentru un asa zis control "antitrust", dar care, dupa cum constata si azi romanul la pompa de benzina, sau de motorina, nu se realizeaza. Acest control scade si mai mult, prin instrainarea altor parti din actiuni catre firme "de casa", ale clientelei guvernamentale.
Iata ca acum statul a decis, mai mult pe sest, intrucat opinia publica habar n-are, mai ales pe fondul scumpirilor fara precedent a carburantilor, sa-si vanda o cota parte din actiuni. In total, statul, prin Ministerul Economiei detinea pana la inceputul lunii aprilie 20,64% din actiunile Petrom rezultate de pe urma privatizarii companiei catre OMV, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 20,11%. Actionarul majoritar al producatorului de petrol si gaze este grupul austriac OMV, cu 51,01% din actiuni. Guvernul a aprobat, anul trecut, vanzarea pe bursa a 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom.
Recent a fost organizata o licitatie pentru vanzarea unui pachet de 9.84 % din actiunile Petrom. Valoarea estimata a acestora s-a cifrat la 500 de milioane de euro, la tranzactie inscriindu-se nume cu rezonanta din piata de capital.
Luni, 4 aprilie 2011, au fost anuntate si rezultatele de catre organizatorul licitatiei MECMA/OPSPI:
- BCR, Intercapital Invest si JP Morgan - descalificat
- Raiffaisen cu Morgan Stanley – 66,2 puncte
- Unicredit cu Goldman Sachs – 68,5 puncte
- Alpha Bank cu Nomura -67,7 puncte
- ING cu UBS – 59,73 puncte
- Renaissance Capital, BT Securities, EFG Securities si Romcapital – 92,5 puncte, castigatorul licitatiei.
Ce frapeaza in primul rand e faptul ca acele firme importante de la inceputul listei au pierdut licitatia in favoarea unei asocieri de entitati cvasi-necunoscute, ori capuse ale unor structuri bancare. Si care, culmea, obtine un punctaj net favorabil. Vineri, 8 aprilie a si fost parafat contractul cu rusii de la Renaissance, cu o graba suspecta, care nu a mai dat prilej aparitiei unor posibile contestatii ale licitatiei.
Iata ce ne declara si un expert in astfel de licitatii la nivel de varf: "Cantonarea tuturor celorlalte oferte fiind la un punctaj de 60 – 68 , cu o departajare tehnica greu de facut avand in vedere valoarea competitorilor, se poate trage concluzia ca pretul corect este in jurul sumei in care s-au situat toti ceilalti, iar oferta castigatoare, care a ajuns la peste 90 de puncte, a venit cu un pret voit de dumping si, mai mult, cunoscandu-se din start cam acre ar fi ofertele celorlalti competitori."
In procesul selectiei castigate de Renaissance Capital, BT Securities, EFG Securities si Romcapital au fost implicati direct: Catalin Doica (fost secretar de stat MEF) si Robert Neagoe (fost sef OPSPI, demis in urma acuzatiilor de inalta tradare in scandalul privatizarii Petrom, la sfarsitul anului 2006), prin firma lor de consultanta Strategic Research Corporation. Alaturi de ei, il gasim pe Bogdan Dragoi (actual secretar de stat MEF) care a participat in calitate de membru in comisia de selectie. Legatura dintre cei trei este binecunoscuta prin asocierile lor cu fostul ministru de finante, Sebastian Vladescu, si prin pozitiile de influenta pe care le-au ocupat in combinatii de afaceri, cu implicare politica. Un alt detaliu deloc de neglijat: actualul sef al OPSPI, Victor Cazana, a fost adus in aceasta institutie chiar de Robert Neagoe.
Oferta financiara depusa de ofertantul selectat a reprezentat 0,325% din suma totala rezultata din valoarea actiunilor in cadrul ofertei publice secundare.
La o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situate undeva la 4-5 milioane de euro. E cel putin suspect cum de a ales statul sa piarda inca o data de pe urma tranzatiilor actiunilor Petrom.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”