Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 9 aprilie 2011

Aproape o treime din Fondul Proprietatea este deţinută de investitori străini!

FP a pierdut 145 de actionari in luna martie, 148 de persoane fizice autohtone fiind pe pozitia de vanzatori.
Chiar daca randamentul actiuni­lor Fondul Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu este deocamdata pe placul investitorilor, avand in vedere scaderea cotatiei cu 6,3% de la listare pana in prezent, strainii inca vad cu ochi buni potentialul Fondului determinat de structura portofoliului. In luna martie micii investitori romani au renuntat la actiunile FP, principalii cumparatori fiind reprezen­tati de fondurile straine de investitii, care si-au marit participatia la 20,4%.


In urma tranzactiilor derulate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in luna martie, investitorii straini si-au majorat participatia la Fondul Proprietatea de la 26,86% la 29,06%, pe seama reducerii pachetelor detinute de investitorii locali, de la 36,35% la 34,15%.

Cei care au re­nun­tat masiv la actiu­nile FP au fost tocmai micii investitori, numarul actionarilor per­soa­ne fizice rezidente diminuandu-se cu 148 pe parcursul lunii martie, iar participatia lor coborand cu 2,5 puncte procentuale, la 28,28% din capitalul social. Ca urmare, la finalul trimestrului intai, numarul micilor investitori locali in actiunile FP era de 7.744, fata de 7.892 la sfarsitul lunii februarie. O incredere mai mare au avut investitorii institu­tionali autoh­toni, care au cumparat pe parcursul lunii martie 41,5 milioane de actiuni, majorandu-si participatia la 5,87%. In plus, 13 noi fon­duri locale de investitii au devenit actio­nari ai FP in luna martie, astfel incat numarul acestora a crescut la 2­87.

In ceea ce priveste actionarii nerezi­denti, 125 de fonduri de investitii si companii straine au ajuns sa controleze, la finalul lunii martie, 20,4% din actiu­nile FP, fata de 18,06% in februarie, dupa ce pe parcursul lunii au cumparat peste 2,4 miliarde de actiuni FP. De asemenea, 310 investitori persoane fizice nere­zidente aveau 8,66%, pondere in scadere fata de februarie, cand controlau 8,8% din capita­lul Fondului Proprietatea. Potrivit struc­tu­rii actiona­riatului publicata de FP la finalul lunii februarie, 15 persoane fizice nerezi­dente au renuntat in aceasta luna la plasamentele in actiuni FP.

Statul a ramas cu 36,79% din actiuni

La sfarsitul lunii ianuarie, actionarii autohtoni controlau 38,75% din capitalul social, ponderea investitorilor mici fiind de 33,16%. La aceeasi data, nerezidentii aveau o pondere de 24,46%, fondurile straine de investitii controland 14,98%.

Participatia statului a ramas la 36,79%, in conditiile in care procesul de des­pa­­gu­bire in actiuni FP este sus­pendat pana la inceputul lunii mai. Pro­ce­sul se va relua pe 2 mai, iar des­pa­gubirile se vor face in functie de pre­tul de la bursa al actiunilor FP si nu la valoarea nominala, cum a fost ante­rior listarii.

La mijlocul lunii ianua­rie, mana­gerul de fond al Fondului Pro­prie­tatea, Greg Konieczny, spunea ca Franklin Templeton va schimba moda­li­ta­tea de vot dupa ce participatia statului va scadea sub 33%.

In prezent, statul poate vota cu toate actiunile pe care le detine, insa se aplica o politica diferita in cazul actionarilor minoritari. Astfel, actionarii minoritari care detin sub 1% din titlurile fondului au un drept la vot pentru fiecare actiune din portofoliu. In cazul in care acestia detin intre 1% si 3% din actiuni au un drept la vot pentru fiecare doua acti­uni detinute, iar daca au intre 3% si 5% din ti­tlu­rile Fondului au dreptul la un vot pentru fiecare trei actiuni detinute. Daca un actionar detine mai mult de 5% din ca­pitalul Fondului, diferenta de peste pragul de 5% nu ii confera niciun drept de vot.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”