FP a pierdut 145 de actionari in luna martie, 148 de persoane fizice autohtone fiind pe pozitia de vanzatori.
Chiar daca randamentul actiunilor Fondul Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu este deocamdata pe placul investitorilor, avand in vedere scaderea cotatiei cu 6,3% de la listare pana in prezent, strainii inca vad cu ochi buni potentialul Fondului determinat de structura portofoliului. In luna martie micii investitori romani au renuntat la actiunile FP, principalii cumparatori fiind reprezentati de fondurile straine de investitii, care si-au marit participatia la 20,4%.
In urma tranzactiilor derulate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in luna martie, investitorii straini si-au majorat participatia la Fondul Proprietatea de la 26,86% la 29,06%, pe seama reducerii pachetelor detinute de investitorii locali, de la 36,35% la 34,15%.
Cei care au renuntat masiv la actiunile FP au fost tocmai micii investitori, numarul actionarilor persoane fizice rezidente diminuandu-se cu 148 pe parcursul lunii martie, iar participatia lor coborand cu 2,5 puncte procentuale, la 28,28% din capitalul social. Ca urmare, la finalul trimestrului intai, numarul micilor investitori locali in actiunile FP era de 7.744, fata de 7.892 la sfarsitul lunii februarie. O incredere mai mare au avut investitorii institutionali autohtoni, care au cumparat pe parcursul lunii martie 41,5 milioane de actiuni, majorandu-si participatia la 5,87%. In plus, 13 noi fonduri locale de investitii au devenit actionari ai FP in luna martie, astfel incat numarul acestora a crescut la 287.
In ceea ce priveste actionarii nerezidenti, 125 de fonduri de investitii si companii straine au ajuns sa controleze, la finalul lunii martie, 20,4% din actiunile FP, fata de 18,06% in februarie, dupa ce pe parcursul lunii au cumparat peste 2,4 miliarde de actiuni FP. De asemenea, 310 investitori persoane fizice nerezidente aveau 8,66%, pondere in scadere fata de februarie, cand controlau 8,8% din capitalul Fondului Proprietatea. Potrivit structurii actionariatului publicata de FP la finalul lunii februarie, 15 persoane fizice nerezidente au renuntat in aceasta luna la plasamentele in actiuni FP.
Statul a ramas cu 36,79% din actiuni
La sfarsitul lunii ianuarie, actionarii autohtoni controlau 38,75% din capitalul social, ponderea investitorilor mici fiind de 33,16%. La aceeasi data, nerezidentii aveau o pondere de 24,46%, fondurile straine de investitii controland 14,98%.
Participatia statului a ramas la 36,79%, in conditiile in care procesul de despagubire in actiuni FP este suspendat pana la inceputul lunii mai. Procesul se va relua pe 2 mai, iar despagubirile se vor face in functie de pretul de la bursa al actiunilor FP si nu la valoarea nominala, cum a fost anterior listarii.
La mijlocul lunii ianuarie, managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, spunea ca Franklin Templeton va schimba modalitatea de vot dupa ce participatia statului va scadea sub 33%.
In prezent, statul poate vota cu toate actiunile pe care le detine, insa se aplica o politica diferita in cazul actionarilor minoritari. Astfel, actionarii minoritari care detin sub 1% din titlurile fondului au un drept la vot pentru fiecare actiune din portofoliu. In cazul in care acestia detin intre 1% si 3% din actiuni au un drept la vot pentru fiecare doua actiuni detinute, iar daca au intre 3% si 5% din titlurile Fondului au dreptul la un vot pentru fiecare trei actiuni detinute. Daca un actionar detine mai mult de 5% din capitalul Fondului, diferenta de peste pragul de 5% nu ii confera niciun drept de vot.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”