Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 7 aprilie 2011

Tabără: Organismele modificate genetic, în pământ românesc din 1 ianuarie 2012

Majoritatea românilor vrea interzicerea organismelor modificate genetic

Daca totul ar merge ca la carte si toate aprobarile pe care le asteptam s-ar da conform calendarului UE, Romania ar putea cultiva organisme modificate genetic (OMG) de la 1 ianuarie 2012, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Acesta spune ca fermierii romani vor sa cultive asa ceva, mai ales ca, in urmatorii ani, vom avea nevoie de culturi mai mari, precum cele de porumb si cartof. Acesta este de parere ca, prin faptul ca nu cultivam soia modificata genetic, pierdem anual un miliard de euro, in timp ce exporturile noastre ar putea ajunge la 5 miliarde de euro, daca am planta OMG-uri.

Un alt efect care s-ar simti in piata ar fi si scaderea preturilor la alimente, numai ca, pentru a ajunge in acel stadiu, Romania trebuie sa treaca mai intai de interesele retelelor de importatori, mai ales ale acelora care aduc la noi in tara ingrasaminte si pesticide.

Daca totul va merge conform asteptarilor si se va respecta calendarul aprobarilor venite de la Comisia Europeana cand vom putea cultiva OMG-uri?

Eu am speranta ca de la 1 ianuarie 2012 vom putea cultiva organisme modificate genetic. Romania trebuie sa fie ceva mai ferma pe acest subiect pentru ca este interesul nostru.

Ce interese are UE sa nu ne dea voie sa cultivam plante modificate genetic?

In UE este o dezvoltare politica foarte puternica a ecologismului si a "verzilor", care, nu de putine ori, abordeaza problemele din punct de vedere politic. Dau bine la public sa spuna ca este in pericol, iar ei sunt ocrotitorii lui. Se observa ca, de multe ori, produsele clasice devin toxine, daca nu le produci in conditiile in care trebuie sa o faci

Un alt factor, foarte important, este ca UE are retelele de import si ca, oriunde in lume, acestea nu vor ceda foarte usor oportunitatea de a face bani. Furnizorii de pesticide spre exemplu, nu pot sa nu se implice in astfel de probleme cand simt ca li se reduce foarte mult aria de afaceri.

Care sunt paradoxurile Romaniei din punct de vedere al organismelor modificate genetic?

Romania are un mare paradox din punct de vedere al alimentelor: ne plangem ca producem prea putin la hectar, dar nici nu vrem sa acceptam OMG ca solutie. Mai avem un alt paradox: vorbim de produse ieftine, producerea lor o mentii la un cost foarte ridicat. Plantele modificate genetic sunt cele care reduc foarte mult costurile, pentru ca se renunta la pesticide in ingrasaminte si asa mai departe.

Nu avem voie sa le cultivam, dar in schimb ne sunt bagate pe gat din import...

Noi nu avem voie sa cultivam organisme modificate genetic, dar avem voie sa consumam asa ceva si chiar importam anumite produse de aceasta natura. Aceste decizii s-au luat sub o anumita forta politica. Partidele ecologiste s-au folosit foarte bine de acest subiect pentru a-si creste popularitatea. Orice om, oricat de indiferent ar fi, devine atent cand se vorbeste de alimente sau siguranta lui. Acesta reactioneaza mai repede la speculatii decat la rezultatul stiintific. Problema este si de natura economica, pentru ca agricultura europeana s-a bazat foarte mult pe cantitati mari de ingrasaminte si pesticide.

Cati bani pierdem prin faptul ca ne este refuzata cultura cu OMG-uri?

Exporturile anuale s-ar ridica la peste 5 miliarde de euro anual, daca am folosi OMG-uri, arata estimarile ministrului. La soia clasica, recolta la hectar este sub doua tone. Daca ar fi sa folosim o soia modificata genetic, productia ar fi net mai mare de doua tone.

Costurile de productie ar scadea?

Sigur ca aici totul tine si de tehnologia pe care o folosesti. Mai mult, la aceasta ar putea scadea costurile de productie cu 40-60%. Prin faptul ca noi nu folosim soia modificata genetic, pierdem anual peste un miliard de euro

La noi s-au facut experimente pe asa ceva?

Deocamdata s-au facut niste experimente pe un prun si se mai lucreaza la struguri, in special cei de masa. Astfel de plante (n.r. - OMG-urile) rezista mult mai bine la seceta sau la oscilatii de temperatura. Spre exemplu, anul trecut, in lunile aprilie - mai, aceste oscilatii au fost factori care au limitat productia. La grau s-a pierdut cam o tona la hectar, numai din cauza acestor oscilatii de temperatura intre zi si noapte.

Care sunt plantele de care are nevoie cel mai mult Romania?

Romania are acum nevoie de soia modificata genetic, iar, pe locul 2, se va situa porumbul si apoi cartoful. In anii viitori, vom avea nevoie de asa ceva pentru ca sunt unii daunatori de care nu se poate scapa decat prin rezistenta naturala.

Vor fermierii romani sa se implice in astfel de culturi?

Majoritatea fermierilor romani vrea introducerea organismelor modificate genetic. Cei care au criticat, le-a fost frica, spre exemplu la soia, ca aceasta ar putea fi cultivata doar de fermierii mari, ceea ce nu este deloc adevarat. La nivel mondial sunt aproape 200 de milioane de hectare de OMG-uri. 
http://www.ziare.com/mediu/omg/tabara-e-interesul-nostru-sa-cultivam-organisme-modificate-genetic-din-2012-1086743

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”