Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 3 mai 2011

Datoriile timisenilor la banci s-au dublat intr-un an

Situaţie îngrijorătoare în Timiş în domeniul bancar. În doar un an, datoriile clienţilor cu credite au crescut mai mult decât dublu din martie 2010 până în martie 2011, la finanţările acordate în valută. Problema este cu atât mai mare cu cât acest tip de credite se acordă în aproape jumătate din cazuri pentru achiziţionarea de locuinţe.

Datele făcute publice de Banca Naţională a României arată că la finalul lunii martie 2011 valoarea sumelor restante la finanţările acordate în valute străine ajunsese la 412 milioane de lei. Pentru comparaţie, la finalul lunii martie a anului trecut, suma neplătită la termen de clienţii bancari la acest tip de credite era de 196 milioane de lei.

Creşterea este mai mult decât dublă. Evoluţia restanţelor a fost constantă în ultima perioadă. Astfel, în ianuarie 2011 suma restantă era de 368 de milioane de lei, în februarie a urcat la 378 de milioane, iar în martie a ajuns la 412 milioane de lei.

Situaţia este puţin mai bună la contractele semnate în lei. În ultima lună, creşterea a fost de doar 3 milioane de lei, de la 295 milioane de lei, la finalul lunii februarie, la 298 de milioane de lei, la finalul lunii martie. În perioada precedentă a anului trecut, suma datorată şi neplătită la timp la creditele acordate în moneda naţională era de 206 milioane de lei.


Datele oficiale pentru luna aprilie vor arăta, cel mai probabil, o nouă creştere a sumelor rămase neplătite la termen, aceasta având în vedere că a fost perioada Paştelui, iar mulţi dintre cei cu credite au “uitat” să se achite de obligaţii la timp.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”