Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 6 iunie 2011

Aberaţiile şi obsesiile corectitudinii politice: Ştrumfii sunt rasişti, antisemiţi şi promovează totalitarismul, susţine un sociolog francez

Antoine Bueno, un sociolog francez, scrie în noua sa carte, "Le Petit Livre Bleu", că desenele cu ştrumfi, acele miniaturale şi albastre creaturi umanoide, promovează, de fapt, rasismul şi sunt "întruchiparea unei utopii totalitare, inspirate din stalinism şi nazism", relatează The Huffington Post.

Ştrumfiţa reprezintă rasa ariană, susţine autorul

Bueno susţine că Papa Ştrumf, liderul satului idilic în care locuiesc făpturile albastre, este o figură autoritaristă, iar lipsa proprietăţii private şi economia colectivă aduc aminte de socialism. Gargamel, inamicul ştrumfilor, seamănă caricaturilor unor evrei, iar numele pisicii sale este Azrael. Autorul francez se leagă şi de Ştrumfiţă, care este pentru o mare parte a seriei singurul personaj feminin şi despre care susţine că ar întruchipa perfecţiunea ariană.

Benzile desenate au fost create de artistul belgian Peyo şi au fost publicate pentru prima dată într-un ziar belgian, în anul 1958. Succesul de care s-au bucurat a făcut ca, în anul 1960, ele să devină benzi desenate de sine stătătoare. În 1981 au apărut primele desene animate, produse de Hanna Barbera.

"Ştrumfii negri"

Prima serie a benzilor desenate s-a intitulat "Ştrumfii negri". Bueno susţine că acest lucru poate fi catalogat drept rasism deoarece, "în acel album, ştrumfii erau bolnavi, iar când sunt bolnavi ei nu se înroşesc sau înverzesc, ci devin negri. Când devin negri, îşi pierd orice urmă de inteligenţă. Devin complet imbecili şi nu mai ştiu să vorbească". Nu doar Bueno este de părere cu desenele ar putea fi considerate ofensatoare. Editorii americani au refuzat la vremea aceea publicarea seriei până când, câţiva ani mai târziu, ştrumfii au fost recoloraţi violet.

Thierry Culliford, fiul lui Peyo, creatorul ştrumfilor, spune că acuzaţiile care îi sunt aduse tatălui său se află undeva între "grotesc şi grav".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”