Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 1 iunie 2011

Noile cărţi de identitate din Finlanda, acuzate de promovarea rasismului

Militanţii "antirasişti" din Europa condamnă decizia Finlandei de a introduce cărţi de identitate de culori diferite pentru nativii finlandezi, respectiv pentru persoanele de altă naţionalita, scrie Euobserver.com. Începând de pe 1 iunie, finlandezii vor avea cărţi de identitate pe fond albastru, iar minorii pe fond violet.

Statul finladez emite documente de identitate şi pentru cetăţenii străini, însă acestea sunt maro şi nu pot fi folosite ca documente de călătorie în afara Finlandei, pentru aceasta fiind necesar un act emis de ţara al cărei cetăţean este acea persoană.

Sistemul functiona şi până acum în Finlanda, însă cărţile de identitate erau albastru deschis pentru finlandezi şi albastru închis pentru străini. Militanţii "antirasism" protestează împotriva alegerii culorii maro. "Albastru are oare legătură cu culoarea ochilor finlandezilor, iar maroul cu culoarea pielii străinilor? Fiind atât de multe culori disponibile, alegerea stârneşte întrebari", arată Michael Privot, directorul European Network Against Racism.


"Aceasta va duce probabil la discriminare şi în alte sfere, precum accesul la servicii: oamenii vor trebui să-şi arate cartea de identitate maro atunci când nu doresc să se ştie ca sunt străini", spune Privot.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”