Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 2 iunie 2011

Românii care şi-au pierdut viaţa în lăgărele NKVD, comemoraţi, de Ziua Eroilor, la Moscova

Românii care şi-au pierdut viaţa în luptă sau în prizonierat pe teritoriul Rusiei au fost comemoraţi joi, de Ziua Eroilor, de Ambasada României la Moscova. Membrii corpului diplomatic au depus coroane şi flori la monumentul din cimitirul Krasnogorsk, unde au fost înhumaţi români, fiind oficiată o slujbă de pomenire.

Ambasadorul României în Federaţia Rusă, Constantin Mihail Grigorie, a adus un omagiu tuturor militarilor şi civililor români care au murit în războaie, deportaţi sau în prizonierat. "Adoptarea Sărbătorii Înălţării Domnului, a 40-a zi după Sfintele Paşti, ca moment de comemorare a tuturor celor căzuţi pentru Ţară, este dovada vie că românii îi consideră pe eroi ca făcând parte din panteonul neamului, iar jertfa făcută sub Tricolor asemuită ridicării sfinţilor la ceruri", a spus Constantin Mihail Grigorie.

"Din 2008, ne reunim anual aici, la Krasnogorsk, pentru a-i comemora pe zecile de mii de militari şi civili care au căzut în luptă ori au decedat în timpul prizonieratului pe teritoriul Federaţiei Ruse", a adăugat diplomatul, amintind că militarii români au luptat şi îşi au mormintele în 30 de state.

La eveniment a fost prezent responsabilul guvernului rus cu îngrijirea monumentelor militarilor, directorul Asociaţiei Voennîe Memorialî (Memoriale de război), Evgheni Piliaev, care a salutat eforturile României de a identifica şi marca locurile în care au fost înhumaţi români pe teritoriului Rusiei. "Este foarte important că Guvernul României nu uită de soldaţii căzuţi pe câmpurile de luptă. Ei nu sunt vinovaţi că nu din voia lor au venit pe pământ rusesc şi şi-au pierdut viaţa. Dar fie ca aceasta să le amintească încă o dată politicienilor care sunt consecinţele războaielor", a spus Evgheni Piliaev.

Ambasada României la Moscova s-a angajat pentru identificarea locurilor de pe întinsul Rusiei în care sunt înmormântaţi prizonieri români din cel de-al doilea război mondial, în morminte separate sau în gropi comune. Aici au fost ridicate în ultimii doi ani opt monumente pentru cinstirea memoriei militarilor români morţi în prizonierat. AGERPRES

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”