Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 13 iulie 2011

Cum s-a ţiganizat Timişoara. Vezi cum au profitat clanurile de baştani de o lege neclară!

Clanurile de ţigani au pus mâna pe clădiri importante din oraş, dând o aparenţă de legalitate tranzacţiilor imobiliare. Ţiganii au ajuns să pună stăpânire pe centru, profitând de ambiguitatea legii şi de sprijinul funcţionarilor.
Baştanii au intrat în clădiri cumpărând mai întâi un apartament, iar apoi, prin teroare, i-au forţat pe ceilalţi vecini să vândă la preţ de nimic. Tranzacţiile dintre romi şi proprietarii care au cumpărat de la primărie s-au realizat sub o formă de legalitate, dar în realitate s-au făcut şmecherii juridice, despre care doar un naiv poate crede că au rămas nerăsplătite.
În Timişoara au fost două categorii de imobile pe care ţiganii le-au cumpărat masiv: cele naţionalizate în perioada comunistă, intrate sub incidenţa legii 112, şi cele construite de stat sau care înainte de naţionalizare aparţineau statului, vânzarea acestora fiind reglementată de legea 85 din 1992, modificată prin legea 79 din 1997.
Ce spune legea
Potrivit legii 112, proprietarul care a cumpărat de la primărie avea interdicţia să vândă imobilul timp de 10 ani. S-a găsit însă şmecheria promisiunilor de vânzare-cumpărare, acceptate de notari pentru că „promisiunea nu este considerată vânzare”.  Pentru casele construite din banii statului nu exista interdicţia de vânzare, din legea 112. În 1997 s-a dat însă legea 79 în care este prevăzut că şi locuinţele din această categorie „vor fi vândute în condiţiile de exceptare de la vânzare, prevăzute în legea 112”. „Clauza este foarte ambiguă. S-a profitat de ambiguitatea acestei legi”, a declarat chiar Mihaela Dumitru, consilier juridic la Primăria Timişoara.
Cum au profitat ţiganii
De această situaţie s-a profitat din plin, primăria vânzând pe legea 79, interpretată ca permisivă din punct de vedere al revânzării. Inclusiv inspectorii primăriei au făcut confuzia între cele două legi. Într-un document intern, Direcţia de Patrimoniu cere anularea unor contracte de vânzare-cumpărare, Direcţia Juridică susţine că nu e nevoie.„Aceste temeiuri juridice cu aparenţă de legalitate puteau să alimenteze dilema că e legal sau ilegal, că se poate sau nu se poate face anumite vânzări”, a spus Florin Ciobănescu, un timişorean terorizat de ţigani timp de mai bine de 10 ani. Astfel a fost creat cadrul perfect prin care ţiganii să poată cumpăra apartamente supuse unor anumite condiţii de vânzare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”