Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 19 iulie 2011

Pe biciclete, pentru promovarea autonomiei "Ţinutului Secuiesc"

Participanţii la această acţiune recunosc indirect că ideea de autonomie teritorială nu este suficient de populară în rândul locuitorilor aşa-numitului "Ţinut secuiesc", din moment de şi-au propus promovarea ideilor autonomiste exclusiv în rândul locuitorilor din respectiva zonă....

Aproximativ 25 de tineri maghiari din Transilvania au pornit, duminică, într-un tur pe biciclete, prin judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, pentru a promova ideea de autonomie teritorială.

Iniţiatorul acţiunii este Consiliul Tineretului Maghiar din România, iar la ea s-au alăturat tineri din alte organizaţii, dar şi voluntari.

Turneul pe biciclete poartă numele de "Autonomia azi" şi este programat să se desfăşoare pe parcursul a zece zile.

Unul dintre organizatori, Sandor Krisztina, a declarat că cei 25 de tineri au plecat din Băile Tuşnad şi s-au oprit în cursul zilei de duminică la Miercurea Ciuc. Până în localitatea Cozmeni, tinerii maghiari au fost însoţiţi de deputaţii Szilagy Zsolt şi Toro T. Tibor, iar până la Miercurea Ciuc, pe bicicletă, s-a aflat şi senatorul UDMR, Sogor Csaba, scrie atheneum.ca.

De la Miercurea Ciuc, traseul continuă spre Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Târgu-Mureş, Sovata, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu-Secuiesc, Sfântu-Gheorghe, Baraolt, Odorheiu Secuiesc.
În mai multe localităţi, tinerii vor fi aşteptaţi de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi vor fi însoţiţi, câţiva kilometri, de sportivi, artişti sau personalităţi ale vieţii publice.

La Miercurea Ciuc, caravana bicicliştilor ar fi trebuit să fie însoţită de biatlonista Eva Tofalvi, dar aceasta a renunţat în ultimul moment, din cauza unor probleme pe care le are la picioare. Ea se va alătura, totuşi, tinerilor, săptâmâna viitoare, când caravana se va întoarce la Miercurea Ciuc.
Organizatorii spun că traseul însumează 530 de kilometri.

Tinerii maghiari, participanţi la această acţiune, consideră că "autonomia teritorială a Secuimii şi autonomia culturală a maghiarilor din Transilvania şi Banat este un lucru vital pentru siguranţa viitorului comunităţii maghiare".

Si miercureaciucinfo.com consemneaza evenimentul sub titlul: Pe biciclete, in cautarea autonomiei

Ei au mai precizat ca, pe viitor, au de gand sa promoveze ideea autonomiei prin mese rotunde, conferinte si demonstratii.

Turneul a inceput in data de 23 iulie la Baile Tusnad si se va termina, maine, la Odorheiul Secuiesc. Traseul pe care il parcurg cei peste 25 de tineri maghiari insumeaza 530 de kilometri, cele mai importante localitati prinse in itinerariul lor fiind Targu-Mures, Miercurea Ciuc si Sfantu-Gheorghe.

Cursa de 530 de kilometri

Caravana biciclistilor a ajuns la Sfantu-Gheorghe in cursul diminetii de ieri, unde li s-au alaturat cativa localnici, printre care si presedintele Uniunii Civice Maghiare din zona, Gazda Zoltan.

Inca de la intrarea in oras, ei au inceput sa fluture steaguri secuiesti si sa strice Autonomie!. Au traversat orasul si, dupa ce au participat la slujba din biserica unitariana din centrul municipiului, au servit masa si s-au indreptat pedaland spre Biborteni, unde isi vor petrece noaptea.

De aici isi vor continua drumul spre Odorheiul Secuiesc, unde trebuie sa ajunga maine- dimineata. Pe traseu, tinerii au distribuit pliante, prospecte si alte materiale publicitare de promovare a autonomiei Tinutului Secuiesc. Organizatorii sustin ca aceasta reprezinta singura garantie a viitorului comunitatii maghiare din zona.

Tinerii au declarat ca, prin actiunea lor, vor sa atraga atentia atat a forurilor nationale, cat si a celor internationale. Ei au mai precizat ca, pe viitor, au de gand sa promoveze ideea autonomiei prin mese rotunde, conferinte si demonstratii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”