Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 21 iulie 2011

România înstrăinată până la ultima bucată: Perimetrul Neptun, concesionat OMV Petrom şi Exxon înca 5 ani!

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri Hotararea initiata de Ministerul Economiei privind prelungirea cu 5 ani a perioadei de explorare a acordului de concesiune pentru perimetrul XIX-Neptun din Marea Neagra catre OMV Petrom si Exxon, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

"Astazi am prelungit cu 5 ani perioada de explorare in cadrul acordului de concesiune incheiat intre ANRM si OMV Petrom si Exxon. Hotararea vizeaza perioada de explorare, nu de exploatare si dezvoltare", a subliniat seful Guvernului.

De asemenea, Dorin Cojocaru, director general in Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, a precizat ca acesta este al doilea act aditional de prelungire a perioadei de explorare la Acordul de concesiune incheiat in anul cu 2000. Astfel, prin aceasta Hotarare se acorda o a doua prelungire de 5 ani pentru perioada de explorare incepand cu anul 2013, dupa ce o prima prelungire de 5 ani la perioada prevazuta initial de 9 ani fusese acordata pentru intervalul 2009-2013.

"Tot ce s-a desfasurat pana acum pe acest perimetru a fost in apa cu adancime de pana la 100 metri, insa 60% din perimetru este cu apa adanca peste 100 metri", a precizat Cojocaru, aratand ca in Romania nu au fost niciodata sapate sonde de explorare in zona marii la adancimi atat de mari, iar in prezent, prin asocierea cu Exxon, Petrom dispune si de tehnologia necesara explorarii peste aceasta adancime.

Totodata, Dorin Cojocaru a mai subliniat ca toate obligatiile Petrom si Exxon prin acordul de concesiune sunt asumate, insusite, realizate si chiar depasite in anumite zone ale perimetrului.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anuntat, marti, ca pentru societatea OMV Petrom va fi prelungita perioada de explorare cu inca 5 ani in perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre, concesiune in care compania este asociata cu Exxon. "Perioada de concesiune a acestui perimetru este de 30 de ani", a precizat Ariton. Ministerul considera ca acesta este unul dintre elementele foarte importante care vor ajuta la dezvoltarea Petrom, a completat ministrul Economiei.

O delegatie a companiilor Exxon Mobil si OMV - Petrom i-a prezentat, la inceputul lunii iunie, presedintelui Traian Basescu, planurile de actiune si de investitii pentru urmatorii ani in perimetrele concesionate la Marea Neagra. Presedintele Basescu si-a exprimat atunci increderea in obtinerea unor rezultate bune, data fiind experienta Exxon in domeniul forajelor marine in ape de mare adancime. http://www.ziare.com/economie/stiri-economice/perimetrul-neptun-concesionat-omv-petrom-si-exxon-inca-5-ani-1109025

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”