Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 16 august 2011

Africa nu dă nimic nimănui - doar SIDA


Nu. N-o să meargă. Chiar în momentul în care vedem statele africane refuzând să acţioneze în vederea restabilirii a ceva ce să semene cu civilizaţia în Zimbabwe, bolul de cerşetor pentru Etiopia ne este trecut din nou noua. Sunt aproape 25 de ani de la celebra campanie „Hraniti lumea” pentru Etiopia (a lu’ Bob Geldof), şi în acest timp populaţia Etiopiei a crescut de la 33.5 milioane la 78 de milioane de locuitori azi.

Aşa că, de ce oare as încerca să fac ceva să încurajez o creştere demografica catastrofală in ţara aia? Unde este logica? Nu exista. Mai clar, sunt doua aspecte că să arate că logica aici nu se aplica.

Unul este constiinta mea, iar al doilea este fotografia, din nou, a unui copil cu ochii mari, din nou, fixaţi, din nou, în camera foto, care, din nou, surprinde tragedia...

Mă scuzaţi. Constiinta mea şi-a luat talpasita cu tot cu finante. Spre deosebire de majoritatea dintre voi, eu am fost în Etiopia; ca majoritatea dintre voi, m-am îndirjit să prad pentru caritate, să stopez foamea acolo. Băiatul cu ochi mari pe care l-am salvat acum 20 de ani este acum un bărbat priapic, purtător de kalasnikov, cordial, abuzând copii de cate ori are el chef.

Acesta este, fără indoiala, un bun argument pentru care merita să prelungim existenta unui sistem economic, social şi sexual disfunctional și devastator; nu-mi dau seamma ce este. Este, pe de alta parte, un motiv bun să nu scriu un articol de genul asta.
Nu-mi voi castiga prieteni şi voi provoca mania indreptatita a, să zicem, indrepatitilor maniosi scriitori de scrisori care nu obosesc niciodata să contamineze orice fel de dezbatere.[...] Dar, va rog, prea indrepatitilor, să mă scutiti de chestia cu foametea asemanatoare [din Irlanda].

Este o comparatie inselatoare. În 20 de ani de foamete, populatia Irlandei a scazut cu 30%. În aceeasi perioada de timp, gratie mancarii din Vest, a camioanelor Mercedes şi a avioanelor Hercules, Etiopia şi-a dublat populatia!

Din pacate, amarata asta de ţară nu e singura în dementa ei. Undeva, „peste curcubeu”, se asterne Somalia, alta ţară minutata a violentei, kalasnikovului, a circumciziei fetelor, a locuintelor mizere.

Adevarat, acum avem oaproape un continent de indigeni hiperactivi sexual, cu zeci de milioane de oameni care supravietuiesc numai cu ajutor din tarile straine.

Aceasta dependenta nu a fost de natura să stimuleze prudenta politica sau bunul simt. Vodoo pare a fi pe culme ascendenta, cu viitorul presedinte al Africii de Sud care are credinta ferma că un pic de apa rece stropita pe penis dupa actul sexual te apara de toate infectiile. Inutil a mai spune că saracia, foametea şi dezastrul social nu au prevenit razboaie tembele între Tigru, Uganda, Congo, Sudan, Somalia, Eritreea, etc.
Tuse de margine, desigur. Dar tusele astea sunt cele cu care de obicei cele cu care istoria îşi picteaza capodoperele , capitolele decisive. Japonia, China, Rusia, Korea, Polonia, Germania, toate au suferit în secolul 20 lovituri de granita mai dure ca cele din Africa.

Cu totii acum contribuie la ajutorarea Africii, investind sau trimitand ajutoare, iar Africa, cu savanele largi şi pasunile sale luxuriante, nu da nimic nimanui, mai putin SIDA.

Între timp, africanii îşi epuizeaza resursele aiurea şi creaza catastrofe ecologice. Până în 2050 populatia Etiopiei va fi de 177 milioane, adica Franta, Germnania şi Benelux astazi, dar localizata pe scorojita şi din ce în ce mai lipsita de proteine vastitate a Great Rift Valley.

Deci, cât de logic este pentru noi să contribuim la cresterea populatiei adulte a ceea ce deja este o ţară suprapopulata, devastata din punct de vedere ecologic şi dependenta total din punct de vedere economic? Cât de moral este să salvezi un copil etiopian de la foame astazi, numai pentru a supravietui unei vieti de circumcizie, saracie, foame, violenta şi abuzuri sexuale, care se vor concretiza în jumatate de duzina de copii cu ochi mari cu aceleasi vesele perspective de viata inaintea lor? Desigur, te face să te simti bine, ceea ce este principalul motiv al excesului de mila. Dar nu este suficient. Pentru că generozitatea oferita din orgoliu a fost unul din blestemele Africii. A sustinut sisteme politice care altfel s-ar fi prabusit de la sine.

A prelungit razboiul Etiopia - Eritreea cu aproape 10 ani. Este minunat programul lui Bill Gates de a eradica malaria pe continent, în conditiile în care, în lipsa aproape totala a vreunei forme de auto-control, boala asta e cea mai eficienta metoda de control a cresterii populatiei în exces. Daca programul reuseste, zeci de milioane de copii care altfel ar fi murit în prima copilarie vor ajunge adulti, se bucura el. Minunat!...si dupa aia?!

Stiu. Las’ să vina toti aici. Asta e o idee, nu?

1 comentarii:

Adopt A Bruder spunea...

Exact asa si este. Respect pentru autorul articolului. Cunoaste bine problema, mai bine decat vedetele astea de 2 bani care aduna bani prin teledon fara sa stie realitatea de acolo, fara sa fii calcat prin Africa, precum cel ce semneaza aceste randuri. Cine vrea sa trimita ajutoare spre Africa, sa citeasca intai acest articol.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”