Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 1 septembrie 2011

Codul Samuraiului - Bushido Shoshinshu

Este o carte fascinanta, unica, o reala introducere in cultura japoneza. Samuraii erau de fapt niste razboinici, cuvantul de samurai insemnand "insotitor" al clasei aristocratice.

Adevaratii razboinici trebuiau sa traiasca cu constiinta mortii in fiecare clipa astfel ei reusind sa-si indeplineasca cat mai bine sarcina de a-si servi stapanul.

Codul de onoare al samuraiului impune niste principii foarte stricte, incepand de la cum trebuia sa fie imbracat un samurai pana la comportamentul lui in societate. Acesta era invatat inainte de toate sa fie un om cumpatat, sa isi economiseasca banii si sa evite excesele de orice fel mai ales cu bauturi alcoolice sau femei. Era invatat sa fie un om modest, sa evite lenea si orice i-ar putea adormi spiritul, el trebuiind sa isi ia sabia cu el pana si la baie.

In concluzie este o carte pe care o recomand tuturor ea fiind scrisa acum 300 de ani dar totusi mai trezind spiritele multor barbati si astazi.

Adrian Ghetiu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”