Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 25 septembrie 2011

Război inter-rasial în sudul Bulgariei. Atacurile asupra ţiganilor mafioţi se extind în mai multe oraşe bulgăreşti - VIDEO

Locuitorii satului bulgăresc Katuniţa au dat foc locuinţelor liderului unui clan mafiot ţigănesc, supranumit „Ţarul Kiro", după ce nepotul acestuia ar fi ucis, într-un accident rutier, doi localnici.

O mulţime furioasă a dat foc sâmbătă locuinţei unui lider ţigan cunoscut, Kiril Raşkov, supranumit „Ţarul Kiro", din satul Katuniţa (sudul Bulgariei), după escaladarea tensiunilor inter-rasiale până la un nivel fără precedent în această localitate.
UPDATE 20.00 Atacurile asupra ţiganilor se extind în mai multe oraşe bulgăreşti

Treisprezece persoane au fost arestate, astă-seară, în oraşul bulgăresc Varna, de la malul Mării Negre, după ce au atacat un grup de ţigani. Atacul a avut loc după un miting în sprijinul locuitorilor din satul Katuniţa un tânăr de 19 ani a fost călcat intenţionat cu maşina de nepotul şefului unui clan mafiot ţigănesc.

Tensiuni inter-rasiale se înregistrează şi în oraşul bulgăresc Plovdiv şi în satele din împrejurimi, unde martorii relatează că au văzut cum ţiganii umblă înarmaţi pe străzi cu beţe şi lopeţi.

Mii de oameni din întreaga Bulgarie au dorit să-şi aducă, astăzi, un omagiu în memoria victimelor confruntărilor din satul Katuniţa, de lângă Plovdiv. Aproximativ 5000 de oameni au participat la funeraliile tânărului Anghel Petrov, ucis de nepotul „Ţarului Kiro“ .

1000 de motociclişti bulgari au luat parte la înmărmântare apoi s-au alăturat protestelor din satul Katuniţa (vezi video de jos), au declarat surse din poliţie citate de novinite.com. În ciuda faptului că forţe de poliţie şi scutieri sunt desfăşuraţi în localitate, noi manifestaţii au avut loc, astăzi, împotriva controversatului lider ţigan Kiril Raşkov, supranumit „Ţarul Kiro“.
Mitinguri similare organizate prin intermediul reţelelor sociale au avut loc duminică după-amiază, în Sofia şi în oraşul de la Dunăre, Ruse.

DUMINICĂ, 25 SEPTEMBRIE 2011, ORA 16.00

O mulţime furiosă a dat foc sâmbătă locuinţei unui lider ţigan cunoscut, Kiril Raşkov, supranumit „Ţarul Kiro" din satul Katuniţa, după escaladarea tensiunilor interetnice până la un nivel fără precedent în această localitate. Vila „Ţarului Kiro" unde acesta locuieşte alături de numeroase rude ale sale, a fost incendiată, în timp ce scutierii bulgari nu au reuşit să oprească mulţimea. Pompierii au încercat să stingă focul, în timp ce protestatarii au vandalizat proprietatea.

Vilele unui lider mafiot ţigan, incendiate

Tensiunile au luat amploare vineri seară, după ce o maşină cu ţigani, în care se afla şi nepotul lui Raşkov, a călcat intenţionat şi a ucis un tânăr de 19 ani, potrivit localnicilor.

Violenţele au crescut din nou, sâmbătă dimineaţă, după o întâlnire a localnicilor cu şeful poliţiei din Plovdiv, Todor Cionov , când localnicii au cerut mutarea familiei Raşkov din satul lor şi au acuzat autorităţile că apără infractorii. După discuţii, mulţimea furioasă a atacat din nou proprietăţile „Ţarului Kiro", spărgând mai multe geamuri şi răsturnând maşini.

În cursul violenţelor, unul dintre participanţii la atac, în vârstă de 16 ani, a leşinat şi a fost dus la spitalul Plovdiv, unde a murit. Adolescentul era un prieten apropiat al lui Petrov şi suferise în urmă cu câţiva ani un transplant de inimă.

Circa 2.000 de fani ai echipelor Lokomotiv Plovdiv, FC şi Botev Plovdiv FC, cărora li s-au alăturat ulterior susţinători ai cluburilor CSKA Sofia şi Levski Sofia au luat parte la atac.
„Peste 130 persoane au fost arestate de polţie" sub acuzaţia că au incendiat trei case ale lui Kiril Raşkov", potrivit unui comunicat al ministerului de Interne bulgar.

Bulgarii cer expulzarea clanului de mafioţi ţigani

Locuitorii din Katuniţa au cerut autorităţilor să verifice sursa averii lui Kiril Raşkov, care se ocupă cu producţia ilegală de alcool şi care „deţine milioane, fără a plăti impozite", scrie presa bulgară.

O petiţie semnată de locuitorii din Katuniţa care cere expulzarea familiei Raşkov a fost înmânată ministerului de Interne.
ONG-ul „Cetăţeni împotriva rasismului" spune că revoltele nu au fost provocate de problemele etnice dintre bulgari şi ţigani, ci de „tratamentul inegal al cetăţenilor în faţa justiţiei, în funcţie de condiţia lor socială".

Premierul bulgar face apel la calm

Lipsa de eficienţă a justiţiei bulgare în faţa liderilor interlopi este criticată adesea de Comisia Europeana.
Premierul Boiko Borisov a dat publicităţii un comunicat prin care cere ca tensiunile inter-rasiale să nu fie politizate.

Partidele politice naţionaliste Ataka şi VMRO au denunţat deja o tolerare din partea statului a „crimelor ţiganilor" şi au anunţat că vor lua măsuri. dupa adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”