Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 1 octombrie 2011

Adolf Hitler pe Muntele Athos: Pictograma Führerului la loc de cinste (foto & video)

Un desen al lui Adolf Hitler îi întâmpină pe vizitatorii Muntelui Athos în 1941 ( foto stânga, sursa: Mönchsland Athos, München 1942)

Hitler afişat la loc de onoare în Mănăstirea Sf. Pantelimon. Imaginea a fost înlocuită ulterior cu un portret al Reginei Frederica a Greciei (foto dreapta)

Ceea ce urmează este traducerea unui extras din cartea prof. Franz Dölger cu impresiile sale din vizita la Muntele Athos, din anul 1941, tipărite în lucrarea Mönchsland Athos (München: 1942). Călătoria s-a concentrat asupra problemelor istorice şi teologice şi a fost sponsorizată de liderul naţional-socialist Alfred Rosenberg şi sprijinită cu generozitate de Wehrmacht. Dölger însuşi a fost un distins profesor de studii bizantine de la Universitatea din München, din anul 1931 până la pensionarea sa, în 1958.

La mănăstirea Konstamonitou, la loc de cinste în sala de primire, am întâlnit imaginea Führer-ului nostru. Un călugăr a descoperit o imagine într-o revistă ilustrată şi a creat un desen în creion bazat pe acest model. În altă parte putem observa ce impresie puternică crează personalitatea Führer-ului şi a Marelui Reich German asupra rezidenţilor din Muntele Athos, cel puţin printre cei care nu şi-au întors în întregime faţa de la lume. La sosirea noastră la mai multe mănăstiri şi la plecarea noastră de la una dintre acestea (Dionisíu), atunci când am navigat pe mare, în nava noastră mică, am fost întâmpinaţi de un steag cu svastică. Führer-ul este considerat de către un număr mare de călugări ca "Înaltul Protector al Sfântului Munte" care va ţine mâna sa protectoare deasupra Sfântului Munte în reaşezarea lumii.

După preluarea controlului german asupra Greciei, Epistassia, comitetul de conducere al Sf. Munte Athos, a cerut oficial lui Adolf Hitler protecţia sa asupra Statului Autonom Monastic. Führerul a primit cu bucurie solicitarea călugărilor şi a respectat întocmai dorinţa acestora. Dacă Grecia a pierdut aproximativ 10 % din populaţia sa în timpul războiului, Muntele Athos a fost neatins.

Jurnalul german de ştiri al unei vizite a ofiţerilor Wehrmachtului la Muntele Athos în 1944:

3 comentarii:

Anonim spunea...

Postarea dvs. pe blog oferă acelaşi prezintă ca un alt autor articol, ci îmi place mult de mult mai bine .

Anonim spunea...

Probabil sunteti strain si ati tradus cu google t.

Anonim spunea...

felicitari pentru pagina .

TLC!

http://zeleacodreanu.blogspot.com/

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”