Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 5 octombrie 2011

Carpaţii româneşti văzuţi prin ochii britanicilor

Un reportaj prezentat recent de postul britanic de televiziune Travel Channel prezinta Trasilvania ca una dintre cele mai frumoase zone din Muntii Carpati.
"Wild Carpathia", realizata de jurnalistul Charlie Ottley, prezinta regiunea noastra ca fiind "un loc al mitului si legendei unde urletul lupilor iti da fiori in aerul racoros al noptii, un loc in care s-a pastrat salbaticia si un spatiu unde inca mai traieste ursul brun, iar oamenii incearca sa pastreze intacte traditiile din strabuni".
“Este foarte vastă, aproape la fel de întinsă ca Marea Britanie. Este căminul celei mai mari concentraţii de urşi bruni din lume. Aici se găsesc 45% din mamiferele mari ale Europei. Prezența lor ajută la conservarea ecosistemului nostru. Voi călători chiar în inima acestei regiuni care îți taie respirația, în încercarea de a descoperi istoria, cultura și viața regiunii”, spune prezentatorul Charlie Ottley.

Dupa ce sta de vorba cu localnici din Transilvania, Ottley se plimba cu printul Charles al Marii Britanii printr-o gradina.

Mostenitorul coroanei britanice are numai cuvinte de lauda pentru Romania.

Acesta declara ca, potrivit arborelui sau genealogic, este descendent al lui Vlad Tepes, si in acest fel, are legatura cu Romania. "Genial este ca sunt descendent al lui Vlad Tepes, deci am legaturi adanci cu aceasta tara", spune printul Charles.

La prima lui vizita in Romania, in 1993, printul Charles a remarcat conacul Apafi, din localitatea sibiana Malancrav. Pentru ca imobilul era in proprietatea statului, nu l-a putut cumpara.


Dupa ce conacul a fost revendicat de comunitatea luterana, printul a reusit, in 2002, sa-l cumpere cu 5.000 de lire sterline. In renovarea lui a investit insa aproape 100.000 de lire sterline.

In satul brasovean Viscri, printul si-a achizitionat, in 2006, o casuta veche. Fosta proprietate a unei familii de sasi, locuinta a fost construita in 1758. Pentru ea, Charles a scos din buzunar 15.000 de euro.
Dupa ziare.com si evz.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”