Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 20 decembrie 2011

Liderii comunităţii româneşti din Timoc, vânaţi cu arme de foc

Incidente antiromâneşti extrem de grave petrecute în Serbia. Doi dintre liderii comunităţilor româneşti din Valea Timocului şi Voivodina au fost vizaţi de atacuri armate, la interval de doar câteva ore. Persoane necunoscute au tras mai multe focuri de armă asupra locuinţelor celor doi, dând un mesaj foarte clar: "Dacă nu vă potoliţi, data viitoare vom trage în plin!".
Dacă acţiunile antiromâneşti în Serbia se limitau la şantaje, hărţuiri sau anchete abuzive, acum etnicii români sunt vânaţi cu armele de foc.

În seara zilei de 19 decembrie 2011, asupra casei lui Dragoslav Mariacic, preşedinte al filialei Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia (PDRS) din Spicova şi membru al Consiliului Local Zajecar (Valea Timocului), s-a deschis focul.
Glonţul a pătruns printr-unul din geamurile uşii şi s-a înfipt în perete. Din fericire, la acea oră, Dragoslav Mariacic şi familia acestuia nu erau acasă.
Poliţia, chemată la faţa locului, a constatat incidentul. Este însă puţin probabil ca ancheta să ducă la descoperirea vinovaţilor. "Este încă o acţiune de ameninţare şi de intimidare a comunităţii noastre. Anul acesta au mai fost incidente la Spicova.

În primăvară, autorităţile au încercat să demoleze clopotniţa românească din localitate", a declarat pentru "Adevărul" preşedintele PDRS, Predrag Balasevic. 
Foto Glonţul a pătruns printr-un geam al casei lui Dragoslav Mariacic şi s-a oprit în perete / Timoc Press


Dupa atacul armat din Spicova, in Timoc, impotriva liderului filialei Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia, un alt atac armat s-a produs in Voivodina in localitatea Podul lui Iancu (Jankov Most/ Iancaid), impotriva presedintelui partidului Alianta Romanilor din Voivodina si primar al localitatii, Viorel Besu, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina.
Asupra case acestuia au fost trase mai multe focuri de arma gloantele starpungand canapeau si peretii interiori ai casei. Nu se stie daca au fost unul sau mai multi atacatori.
Desi a fost anuntata politia din Zrenianin imediat, nu cunosc pana in prezenta autorii atacului.
Poliţia din Zrenianin a confirmat că acest caz a fost reclamat, şi că cercetările continua.
Soţia lui Viorel Besu, Ida Besu, a declarat jurnariştilor sarbi că acest incident s-a petrecut în jurul orei 02.00 dimineaţa. După spusele ei, ea a fost trează, pe când soţul şi fiul au dormit în camerele de la etaj.
Atacul a avut loc in aceeasi noapte in care a avut loc atacul din Spicova si demonstreaza o coordonare in ceea ce priveste atacarea unor lideri ai romanilor din Serbia. Coordonarea lor poate insemna ca o noua bariera a violentelor etnice impotriva romanilor din Serbia a fost trecuta. Daca pana acum se vorbea de anchete abuzive, de falsificarea alegerilor, de amenintati, de data aceasta dusmanii romanilor din Serbia au trecut la actiuni armate, care ne amintesc de conflictele etnice din fosta Iugoslavie si de Kosovo.
Nici la Spicova lucrurile nu s-au potolit. In fata casei lui Dragoslav Mariacic a parcat aseara tarziu un jeep negru, care atunci cand Mariacic a iesit din casa sa vada ce face acea masina in fata casei sale, jeepul a demarat in tromba. Conform informatiilor Romanian Global News, numarul masinii este BG-223- OC, masina care dupa ce a iesit din Spicova s-a indreptat catre Zaicear. Evident daca nu a vrut sa dechisda din nou focul, ocupantii masinii au vrut sa-l intimideze pe Dragoslav Mariacic.
Violentele impotriva liderilor romani din Serbia, se manifesta pe fondul deschiderii marti 20 decembrie a punctului de trecere a frontierei de la Potile de Fier ll, la care urmau sa participe presedintii celor doua state. Conform informatiilor detinute de Romanian Global News niciunul din cei doi presedinti nu vor mai participa la eveniment. Evident este vorba de o incordare a relatiilor cu Serbia pe fondul nerespectarii de catre statul sarb a promisiunilor facute de presedintele Tadic, presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste drepturile romanilor/vlahilor din Timoc.
Serbia are o experienta nefericita in ceea ce priveste conflictele etnice si de aceea autoritatile sarbe ar fi bine sa desluseasca cat mai repede cele doua atacuri armate impotriva liderilor romani din Serbia. Asta in cazul in care in aceste atacuri nu sunt implicate structuri ale statului sarb. Atunci lucrurile ar fi foarte grave si ele vor evolua extrem de nefavorabil Serbiei.
Nu ar fi de uitat declaratiile facute de curand la Vranje de vicepremierul sârb si ministru de interne Ivica Dacic, care in fata unor oameni de afaceri a declarat ca „Serbia doreşte să adere la UE, dar unii membri ai Uniunii stabilesc condiţii imposibil pentru aderare, în timp ce cel mai mare sprijin pentru conservarea intereselor naţionale sarbesti primeste de la Rusia şi China”. Reamintim ca Dacic este cel care a coordonat fraudarea alegerilor Consiliilor nationale ale minoritatilor din Serbia si anchetarea si hartuirea de catre politia si procuratura sarba a peste 300 de romani timoceni din zona Patrovat.

2 comentarii:

1acolo spunea...

Se pare ca sârbii vor sa-și piardă unul dintre putinii aliați,un aliat care nu a recunoscut Kosovo ca stat independent,un aliat care a dorit sa păstreze relații bune cu vecinii,Romania.

Anti Masonerie spunea...

Prea mult zis aliati! Nu mai suntem de mult timp aliati cu sarbii! Poate "relatii bune" ii cuvantul potrivit!

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”