Compania producătoare de echipamente militare Raytheon din Waltham, Massachusetts, a creat un dispozitiv care proiectează un zid de sunet capabil să împrăștie mulțimile, având ca principal scop oficial reducerea încleștărilor violente dintre protestatari și forțele de ordine.
Dispozitivul este similar cu un scut de poliție pentru ciocnirile urbane, dar încorporează și un tip de claxon care generează o presiune pulsatoare – un fel de semnal acustic de joasă frecență care rezonează cu tractul pulmonar, îngreunând respirația celui vizat.
Potrivit producătorului, intensitatea aparatului poate fi reglată astfel încât să cauzeze o stare de disconfort, până chiar la a dizabilita temporar o persoană. Dacă până în prezen, dispozitivele acustice nu erau foarte populare, din cauza unei raze de acțiune redusă, cel oferit de Raytheon beneficiază de „modul cohortă”, în cazul căruia mai multe scuturi formează o rețea, încât semnalul lor să acopere o arie sporită. În această formulă, un scut se are rolul de lider și le controlează pe celelalte, astfel încât semnalele acustice se combină foarte eficient.
Producătorul nu a dorit sa comenteze despre invenție dar, potrivit lui Steve Wright, de la Universitatea Metropolitană Leeds, din Marea Britanie, implicațiile medicale ascunse sunt întotdeauna o îngrijorare în legătură cu astfel de dispozitive, deoarece există riscul afectării unor funcții sensibile ale organismului, așa cum este auzul, sau chiar inducerea unor atacuri de panică la astmatici. În plus, cel mai mare pericol, acuză cercetăorul, este acela că tehnologia s-ar folosi în beneficial controlului politic.
Sursa http://www.stiintasitehnica.com/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”