Dragi prieteni ai Roşiei Montane,
pe 6 februarie se împlinesc 1881 ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane. Este un moment de sărbătoare, nu doar a unei istorii memorabile, ci mai ales a unei istorii meritate, pentru a cărei continuitate, fiecare dintre noi luptă în fiecare zi. În plus, ziua Roşiei Montane ne reaminteşte să fim mândri de identitatea noastră şi mai ales de înţelepciunea de care dau dovadă cei ce o preţuiesc. În ultimii 10 ani, Roşia Montană s-a transformat din simbolul cărţilor de istorie, în simbolul libertăţii generaţiei noastre.
Astfel că în acest al 1881-lea an al existenţei sale, te invităm să spunem împreună La Mulţi Ani!
La ceas aniversar fiecărui sărbătorit se obişnuieşte să-i fie oferit un dar. Pentru Roşia Montană cel mai de preţ cadou ar fi includerea sa în patrimoniul UNESCO, astfel încât şi generaţiile viitoare să se poată mândri cu ea precum noi astăzi. 7 km de galerii romane şi pre-romane, 80 km de galerii medievale şi de epocă modernă, un mic târg păstrat exemplar şi tăbliţele cerate – izvorul dreptului roman, ne determină să cerem, o dată în plus Ministrului Culturii să nu mutileze patrimoniul nostru cultural unic în lume.
Luni, 6 februarie se desfăşoară evenimente ce reunesc proiecţii de filme documentare, dezbateri, expoziţii şi concerte atât în Roşia Montană, cât şi în Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Arad, Braşov, Sibiu, Chişinău şi Berlin.
Intrarea la evenimente este liberă. Programul detaliat poate fi consultat la adresa: www.ziuarosieimontane.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”