Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 17 aprilie 2012

Argentina intenționează să naționalizeze rezervele naturale. Spania ameninţă Argentina că o naţionalizare a Repsol va fi considerată o agresiune împotriva statului spaniol

Ministrul spaniol de externe, José Manuel García-Margallo, a avertizat vineri că “orice agresiune” a autorităţilor argentiniene care “ar viola principiul securităţii juridice” a companiei petroliere Repsol va fi considerată drept o agresiune împotriva Spaniei şi guvernul de la Madrid îşi rezervă dreptul să ia deciziile pe care le consideră oportune, anunţă agenţia EFE.

Argentina a acuzat compania spaniolă Repsol că nu şi-a respectat angajamentele legate de forările de petrol din această ţară şi se vehiculează posibilitatea ca guvernul de la Buenos Aires să naţionalizeze filiala argentiniană a acestei companii, YPF. De asemenea, acestei filiale i-au fost retrase concesiunile petroliere din mai multe provincii argentiniene pentru că nu ar fi investit suficient.

Tensiunea în relaţiile dintre cele două ţări a degenerat în conflict diplomatic, ceea ce a determinat şi Comisia Europeană să intervină şi să solicite Argentinei “să protejeze investiţiile străine de pe teritoriul său”.

Purtătorul de cuvînt al guvernului spaniol, Soraya Sáenz de Santamaría, a afirmat vineri că executivul spaniol “se ocupă intens”, dar discret, de această problemă încă din luna ianuarie şi crede că o posibilă naţionalizare a companiei spaniole nu va afecta doar interesele Spaniei, ci ar fi “un motiv de preocupare pentru întreaga comunitate internaţională”.

Repsol-YPF este lider pe piaţa argentiniană a carburanţilor. Societatea a fost creată în urma privatizării companiei YPF în anii 90 şi controlează 52% din capacităţile de rafinare din Argentina.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”