Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 4 aprilie 2012

O POEZIE stârneşte un scandal imens în Germania. Autorul, a luat premiul Nobel

CULMEA COMERŢULUI: GERMANIA a vândut ISRAELULUI un submarin care poate fi echipat cu arme nucleare

Gunter Grass, cel mai faimos scriitor în viaţă al Germaniei, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a stârnit un scandal în Germania marţi odată cu publicarea unui poem „Ceea ce trebuie spus” în care atacă acid politica israeliană faţă de Iran, scrie Der Spiegel.

"De ce am aşteptat până la această vârstă înaintată şi cu ultima picătură de cerneală pentru a spune: Puterea nucleară numită Israel ameninţă o pace mondială care oricum e fragilă”, scrie Grass în poemul său. Scriitorul în vârstă de 84 de ani critică plănuita trimitere de submarine „din ţara mea” către Israel, o trimitere la planul Germaniei de a trimite submarine din clasa Delfin către Israel, submarine capabile să transporte arme nucleare.
În acelaşi timp însă, Grass îşi exprimă solidaritatea cu Israel.

În poemul publicat de cotidianul Süddeutsche Zeitung şi în alte ziare mari din lume, Grass cere o monitorizare permanentă a potenţialului nuclear israelian şi iranian prin intermediul unei entităţi internaţionale pe care guvernele din ambele ţări o vor aproba.

Poemul lui Grass a stârnit protestele ambasadei Israelului la Berlin. “Ceea ce trebuie spus este că Israel este singurul stat din lume al cărui drept de a exista este supus îndoielii în mod deschis. E un adevăr din zilele în care a fost fondat şi până astăzi”, se arată în scrisoarea ambasadei.

Poezia în limba germană poate fi citită aici.

http://www.realitatea.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”