Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 16 iunie 2012

Cătălin Cherecheş, primar: Țiganii din Baia Mare vor avea CAP sau kibuţuri ca în Israel

Problema țiganilor din pungile de sărăcie ale Băii Mari ajunge la un nou capitol. Primarul Cătălin Cherecheş a anunţat că, pe lână acel cartier social din zona Postfunduş, cei mutaţi de pe Craica, Pirită, Frumuşaua sau zona Gării, vor putea opta şi pentru o locuinţă în mediul rural.

“Anul viitor facem o zonă rurală unde oamenii îşi vor face gospodării. Facem un fel de CAP unde țiganii să poată creşte animale, să facă agricultură, să aibă ferme de păsări, porci, o suprafaţă de teren unde să cultive roşii şi castraveţi, să înveţe să se autogospodărească. Putem să mergem pe un alt principiu interesant şi nu putem fi receptaţi ca generând discriminare. Putem merge pe principiul kibuţurilor din Israel, în care se generează o comunitate care se autogospodăreşte, au şcoală şi grădiniţă”, a precizat Cherecheş.

El a declarat că există câteva variante în zone rurale, pe terenuri fie private, fie aparţinând autorităţilor locale sau judeţene: “Până în această toamnă, până în octombrie trebuie să avem toate planurile rezolvate pentru ca din primăvară să începem mutarea lor. Tare mult aş vrea eu să mai vină şi domnii de pe la fundaţii şi asociaţii, care se pricep şi să obţină, dar şi să cheltuiască banii, să vină să ne sprijine. Să vedem cum fac concret nişte paşi pentru comunitatea  țigănească de aici”.

Din consultările pe care autorităţile locale le-au avut cu oamenii din aceste pungi de sărăcie, a rezultat faptul că circa 60% dintre  țigani vor să meargă la ţară, chiar şi dintre cei ce stau pe Melodiei sau Horea.

“Pentru cei ce lucrează în oraş vom avea mijloace de transport care să îi aducă în oraş, dar nu putem să le facem un bloc în Piaţa Revoluţiei”, a adăugat Cherecheş, el precizând şi faptul că “pe tot ceea ce înseamnă politică de locuire, politică socială şi dezvoltarea unor baze de producţie unde oamenii să muncească, proiectul are o valoare între 20 şi 40 milioane de euro”.

Tania Purcaru/www.citynews.ro

2 comentarii:

Andrei spunea...

are dreptate. vrea sa-i scoata din oras si imprejurimi si sa-i izoleze la tara in comunitati inchise. kibut inseamna comunitate care traieste in autarcie, autonomie totala, din agricultura. un fel de cooperativa comunitara izolata; bineinteles ca nu va functiona pentru ca nu-i vad pe tigani sa munceasca ca sa manance dar macar are meritul de a fi o initiativa care sa-i izoleze departe pentru un timp. cam asta e scopul: apartheid. bani pe termen lung nu trebuie pentru ca in teorie ar trebui sa fie autonomi, pe termen scurt banii vor veni din fonduri europene. cred ca va costa oricum mult mai ieftin decat prezenta lor in oras. deci bravo domnule Primar (ar fi fost totusi mai bine sa-i fi trimis pentru un "schimb de experienta" direct in Israel)

1Autonom spunea...

E bună intenția sper să reușească, deși, termitele alea vor roade totul repede și vor lua drumul orașului..

Dacă îi trimitea în Israel era minunat, Andrei. :D

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”