Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 16 iunie 2012

Grecia: Hrisi Avgi, ultima adunare publică înainte de alegerile electorale de mâine. Naționaliștii se așteaptă la o mare victorie


Naţionaliştii par să aibă din ce în ce mai mulţi adepţi în Grecia, câteva sute de persoane, între care skinheads, femei şi studenţi, venind sâmbătă să asculte la Atena discursul oficialului Hrisi Avghi care a lovit o deputată comunistă, în direct, în timpul unei dezbateri televizate, după ce aceasta la provocat permanent.

Un reportaj AFP îl prezintă pe alesul naţionalist, îmbrăcat în negru, care se pregăteşte să îşi înceapă mitingul electoral. Brusc, o voce improvizează un slogan, preluat de alţii, în râsetele adunării: "Alt pumn lesbienei!". Cel vizat zâmbeşte cu subînţeles. Muzică militară și steaguri greceşti în alb-albastru înălțate către cer.

Hrisi Avghi, o grupare de mici dimensiuni până de curând, a intrat în Parlament la începutul lui mai, obţinând 6,9% din voturi (21 de mandate din cele 300), într-un scrutin care a sancţionat partidele tradiţionale vinovate de ruinarea Eladei.

Susţinătorii partidului speră la un scor şi mai bun duminică, într-un climat mai nesigur ca niciodată în Grecia, blocată în recesiune şi supusă unei severe cure de austeritate care exasperează populaţia.

"Sper că vom face 10%", declară Vassilis Bardis, în vârstă de 43 de ani, un agent de securitate plin de tatuaje. În spatele lui, pe o banderolă se poate citi "Rechini creditori, jos labele de pe Grecia".

Celălalt subiect atacat de militanţi este imigraţia. "Nu avem nimic împotriva imigranţilor, dar trebuie să ne protejăm ţara", spune Vassilis.

Plin de entuziasm, Panos, în vârstă de 30 de ani, scandează: "Această patrie este a noastră" şi "Străinii afară!".

"Jean-Marie Le Pen nu este atât de puternic ca noi. Noi suntem mai radicali", dă asigurări acest inginer.

Cei din jurul său, un grup de skinheads, dar şi locuitori din acest cartier cochet precum şi mulți tineri sunt atraşi de un vot în favoarea naționaliștilor, în contextul în care peste jumătate dintre cei din generaţia lor sunt şomeri într-o Grecie invadată de imigranți.

"Îmi plac ideile Hrisi Avghi", declară George, care tocmai a împlinit vârsta la care poate să voteze. "Nu sunt pentru barbarie împotriva imigranţilor, dar nu avem de lucru pentru ei. Grecia este a grecilor", continuă tânărul.

Stravroula, în vârstă de 22 de ani, spune că dă turul mitingurilor electorale, "pentru a-mi face o idee". Tânăra infirmieră nu exclude un vot dat naţionaliştilor de la Zori Aurii. "Nu mai există speranţă pentru tineri aici. Poate că va trebui să îmi caut de lucru în străinătate", suspină ea.
A fost, oare, „şocată” de loviturile aplicate deputatei comuniste, pentru care purtătorul de cuvânt al Zorilor Aurii este anchetat? "Nimic nu se întâmplă la întâmplare. De fapt, mi-e tot una", spune ea.

În opinia unui alt ales şi candidat al partidului, Ilias Panagiotaros, incidentul este departe de a respinge alegătorii, este o adevărată mană cerească.

"Domnul Kasidiaris s-a apărat. Această femeie l-a atacat. Cea mai mare parte a grecilor sunt de acord. Pentru partidul nostru a avut un efect de băutură energizantă", a declarat politicianul.

La sfărșitul adunării se intonează imnul naţional. 

Eva, în vârstă de 22 de ani, o studentă la psihologie cu o faţă angelică, pleacă de la reuniune încântată. "Au dreptate pe toată linia".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”