Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 1 iunie 2012

Monument ridicat în memoria românilor deportați de sovietici în Kazahstan

Ieri a avut loc inaugurarea primului monument ridicat în memoria românilor deportaţi din Basarabia si Bucovina de Nord în Kazahstan.

Monumentul a fost ridicat la Karaganda, în Kazahstan, și a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a menționat Eugen Tomac, consilier al preşedintelui României şi fost şef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

„Datoria noastră este să nu îi uităm”

Președenția României a emis ieri un comunicat de presă din care redăm mai jos.

În această zi de 31 mai, încărcată cu o puternică semnificație istorică pentru Kazahstan, prin comemorarea victimelor represiunii staliniste, doresc să vă mulțumesc pentru faptul că păstrați vie amintirea acelor români care au îndurat cea mai grea suferință, fiind luați cu forța din casele și familiile lor și deportați în această regiune.

Faptul că v-ați reunit astăzi la Karaganda pentru a aduce un pios omagiu românilor deportați, ridicând în memoria lor un monument, reprezintă cea mai clară dovadă a respectului față de semenii noștri, care nu au avut șansa să își construiască un destin alături de cei dragi și care au îndurat crâncene forme de asuprire prin deznaționalizare, înfometare și deportare. Este însă totodată și dovada vie a faptului că, deși națiunea română a fost divizată, spiritul ei nu a fost înfrânt de nicio forță sau pact, dăinuind în cele mai vitrege condiții și ducând mai departe tradițiile și limba strămoșilor noștri.
Ştiu că printre cei care au avut de suferit se numără şi apropiaţi ai dumneavoastră. Datoria noastră este să nu-i uităm, să-i purtăm totdeauna în suflet pentru că, doar recuperând memoria şi spunând adevărul, vom putea construi împreună un viitor mai sigur şi mai demn pentru naţiunea noastră.
Cu această ocazie, transmit mulţumiri Asociaţiei Culturale Româneşti «Dacia» din Kazahstan pentru iniţiativa deosebită şi vă asigur, dragi români, de întregul meu respect şi profunda admiraţie pentru tăria cu care luptaţi să vă păstraţi conştiinţa românească şi respectul faţă de înaintaşi.
Dumnezeu să-i odihnească în pace pe aceşti martiri ai poporului român şi fie ca recunoştinţa noastră şi a urmaşilor să fie veşnică!

Departamentul de Comunicare Publică
31 Mai 2012

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”