Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 13 iulie 2012

„Republica Moldova” a condamnat regimul totalitar comunist și a interzis secera și ciocanul!


Parlamentul Republicii Moldova a interzis joi, la ultima şedinţă a legislativului din această sesiune, utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice, după dezbateri care au durat peste patru ore, informează AGERPRES.

Proiectul de hotărâre elaborat de deputaţi liberali prevede condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, acuzat că a comis crime împotriva umanităţii. De asemenea, se interzice utilizarea simbolurilor comuniste - secera şi ciocanul în scopuri politice, dar şi a altor ideologii totalitare. Un amendament similar a fost introdus şi în Legea cu privire la partidele politice. Aceasta înseamnă că dacă partidele nu se vor conforma, ar putea fi dizolvate.
Iniţiativa a fost criticată dur de Partidul Comuniştilor de opoziţie, a cărui siglă este secera şi ciocanul. Comuniştii consideră că aceste modificări au doar scopul de a le distruge formaţiunea. Chiar dacă au declarat că nu apără regimurile totalitare, comuniştii au elogiat dezvoltarea Moldovei în perioada sovietică, criticându-i în schimb pe 'ocupanţii români'.

Proiectele au fost aprobate cu voturile majorităţii deputaţilor Alianţei pentru Integrare Europeană. După votarea proiectelor, comuniştii au părăsit şedinţa, iar liderul formaţiunii, Vladimir Voronin a declarat că vor fi atacate la Curtea Constituţională.

La începtul anului 2010 în Republica Moldova a activat o comisie specială, creată prin decretul fostului preşedinte interimar, liberalul Mihai Ghimpu, care a studiat crimele regimului totalitar comunist din perioada sovietică. Printre principalele propuneri, prezentate de comisie, se află condamnarea regimului totalitar comunist în Republica Moldova ca unul care a comis crime, acte de genocid, prin deportări, asasinate în masă, teroare, încălcarea brutală a drepturilor fundamentale ale omului. Comisia a propus, de asemenea, să se interzică prin lege utilizarea noţiunii de comunist şi derivatelor sale în titulatura partidelor politice, instituţiilor publice şi private şi interzicerea simbolurilor naziste şi comuniste în spaţiul public.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”