Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 10 octombrie 2012

9 octombrier 2012 - 105 ani de la nașterea martirului anticomunist Horst Wessel

La data de 9 octombrie 1907 s-a născut Horst Wessel ofițer SA (SA-Unterscharführer post-mortem) militant național-socialist german ucis de un comunist în iarna anului 1930. Din inițiativa lui Joseph Goebbels, Horst Wessel a fost declarat martir și onorat cu gradul de SA-Unterscharführer (post-mortem).

Încă de la 15 ani este atras de politică și se înscrie în Tineretul DNVP, numit și „Tineretul lui Bismarck” (în germană: Bismarckjugend), unde s-a remarcat în conflictele cu social-democrații și comuniștii. În 1928 Horst Wessel a plecat la Viena pentru a-și continua studiile și s-a înrolat în Hitlerjugendul austriac, iar după câteva luni s-a reîntors la Berlin unde a făcut parte din SA ajungând la gradul de SA-Sturmführer, responsabil cu agitația și demonstrațiile din zona Brandenburg.

Poemul Die Fahne hoch! (Drapelul sus!) a apărut pentru prima oară în luna august 1929 în „Atacul” (în germană „Der Angriff”), organul de presă al Sturmabteilung (SA). Die Fahne hoch! a devenit Horst Wessel-Lied și a fost intonat pentru prima oară chiar la funeraliile lui Wessel. Ingeborg Wessel, sora lui Horst, își amintea că prima publicare postumă a poemului a avut loc în jurnalul național-socialist Völkischer Beobachter („Observatorul poporului”) și a purtat mențiunea „Salutul lui Horst Wessel către Germania viitoare”; poemul a devenit imnul oficial al Partidului Național-Socialist al Muncitorilor Germani (NSDAP). Versuri din poemul scris de Wessel au fost traduse, adaptate și incluse în imnul legionar „Cu fruntea sus”, scris de Virgil Rãdulescu și Traian Puiu. (Cei ce-au cãzut uciși de gloanțele dușmane, Pãșesc în rând cu cei ce au rãmas.) Pe muzica lui „Horst Wessel-Lied” se cânta și imnul legionar „Cu fruntea sus”.

Wessel a fost împușcat de activistul comunist Albrecht (Ali) Höhler în seara de 14 inuarie 1930 și internat în stare de agonie în spitalul Friedrichshain. A fost vizitat de sora sa, Ingeborg Wessel, de Joseph Goebbels și de prințul August Wilhelm al Prusiei, unul dintre comandanții SA. A murit de septicemie nouă zile mai târziu. Höhler a fost condamnat la doar șase ani de închisoare și a fost pedepsit, trei ani mai târziu, de camarazii lui Horst Wessel care l-au executat.

Die Fahne hoch! die Reihen dicht geschlossen! 
SA. marschiert mit ruhig festem Schritt. 
Kam'raden, die Rotfront und Reaktion erschossen, 
marschier'n im Geist in unsern Reihen mit."

1 comentarii:

Legionar Nemtean spunea...

Foarte interesant, nu stiam ca versurile legionare „Cei ce-au cãzut uciși de gloanțele dușmane,
Pãșesc în rând cu cei ce au rãmas” sunt inspirate de acest cantec german. Nici nu am stiu ca se canta tot dupa melodia Horst Wessel lied, la noi nu prea se mai canta acest imn foarte frumos de altfel.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”