Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 15 octombrie 2012

A colaborat actorul Florin Piersic cu Securitatea pentru a împiedica recoagularea cuziștilor?

Un articol de investigație publicat în Cotidianul, în anul 2009, de un tânăr jurnalist, Răzvan Vintilescu, a stârnit la acea vreme un imens scandal în presa românească. Subiectul anchetei era actorul Florin Piersic și o presupusă colaborare a acestuia și a tatălui său cu Securitatea comunistă. Dovezile adunate de Răzvan Vintilescu și de fiul unuia dintre condamnații politic din „lotul Tomescu” erau suficient de temeinice pentru a trage o concluzie și aceasta era că Florin Piersic și tată său au avut un rol decisiv în arestarea grupului care a încercat recoagularea cuziștilor într-o mișcare subterană de rezistență anticomunistă. 

A.C. Cuza l-a desemnat ca urmaș politic, după moartea sa, pe fiul său, Gheorghe Cuza. Iar conform spuselor lui Constantin Tomescu, dacă Gh. A. Cuza ar fi murit, succesor ar fi devenit acesta, conform unui „testament politic” lăsat de A.C. Cuza. Cum Gheorghe Cuza a decedat în închisoarea Aiud, în anul 1950, Constantin Tomescu a preluat inițiativa conglutinării cuziștilor și stabilirea unui contact cu camarazii din exil, încă foarte activi. 

Conform rezultatelor investigației jurnalistului Răzvan Vintilescu, cei care au scurt-circuitat acțiunea cuziștilor au fost actorul Florin Piersic și tătăl acestuia, Ștefan Piersic. Ca urmare a colaborării acestora cu Securitatea, șapte oameni au fost condamnați la ani grei de închisoare. Investigația domnului Vintilescu a pornit după ce un cetățean din Berceni, Dan Grigoraș, a dorit să facă public rolul familiei Piersic în arestarea tatălui său. Imediat au intrat în priză amicii lui Florin Piersic din trustul „Intact” al securistului Dan Voiculescu care au anulat orice drept al „neînsemnatului” cetățean Dan Grigoraș de a-și prezenta rezultatul propriei anchete din arhivele CNSAS. Evident, jurnalistul care a avut curajul să expună acest subiect atenției publice, Răzvan Vintilescu, a fost atacat cu un potop de invective contestându-i-se chiar și calitatea de jurnalist. Peste câteva luni autorul articolului avea să fie desemnat „tânărul jurnalist al anului 2008”. 
  
Reproducem mai jos articolul integral apărut în ziarul Cotidianul din data de 8 ianuarie 2009. Deși arhiva online a fost ștearsă de noua conducerea a ziarului, arhivele naționale nu au fost deocamdată incendiate pentru a păstra imaculată imaginea unui „monstru sacru” al scenei și astfel avem ocazia să republicăm articolul „Florin Piersic a jucat un rol secundar şi la Securitate”. continuare la www.AC-CUZA.info

1 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte, foarte interesant!!! Nu am mai vazut acest articol. Am citit acum si sunt suficiente dovezi pentru a spune ca este vorba despre o colaborare a lui piersic cu securitatea. Adevarat ca nu este fara dubiu, dar indoielile sunt mici, infime.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”