Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 3 februarie 2008

Filmul “Katyn” nominalizat la Oscar


Un film polonez despre teribilul masacru de la Katyn a fost nominalizat la premiile Academiei Americane de Film, la categoria Film Străin. Cunoscutul regizor Andrzej Wajda, în vârstă de 81 de ani, este considerat drept cel mai bun regizor de film din Polonia, fapt confirmat de numeroasele distincţii câştigate.
În 1939, Germania şi Uniunea Sovietică şi-au unit forţele, invadând împreună Polonia. După cum şi Germania va descoperi mai târziu, lupta pe două fronturi este extrem de dificilă, Polonia fiind cucerită rapid. Invazia a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial, dar, cu toate că germanii au fost alungaţi din Polonia, Anglia şi S.U.A. au abandonat această ţară lui Stalin, în 1945. Polonia a rămas sub dominaţia comunistă până în 1989, eliberându-se în urma unui efort care a dus în final la căderea Uniunii Sovietice.
Una din strategiile de consolidare a puterii folosite de sovietici era lichidarea conducerii naţiunilor vizate. În urma invaziei, comuniştii au arestat mii de ofiţeri polonezi, precum şi artişti şi intelectuali. În pădurea Katyn, în Rusia, precum şi în lagărele de concentrare sovietice, cel puţin 22000 de polonezi au fost masacraţi. Vina lor, conform propagandei comuniste, era de a fi „agenţi de informaţii, jandarmi, spioni, sabotori, proprietari de pământ, proprietari de fabrici, preoţi şi funcţionari”.
Când germanii şi-au atacat foştii aliaţi, au descoperit gropile comune de la Katyn şi au încercat să utilizeze acest lucru în scopuri propagandistice. În ciuda confirmării din surse neutre, sovieticii au negat orice implicare, aruncând vina masacrului asupra germanilor. Aceasta a fost versiunea oficială până la căderea U.R.S.S., când cercetări efectuate de ruşi şi polonezi a dovedit clar faptul că masacrul a fost înfăptuit de comunişti.
Deoarece evreii au monopolul asupra suferinţelor îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Katyn e puţin cunoscut în afara Poloniei. Faptul că, în timpul războiului, polonezii au fost victime ale ruşilor şi germanilor este adesea ridiculizat, aceştia fiind categorisiţi ca „antisemiţi” şi văzuţi ca parţial vinovaţi de suferinţele evreilor. Eforturile post-belice de prevenire a acaparării puterii de către comunişti sunt considerate ca fiind de fapt „pogromuri”. Încercările de atragere a atenţiei asupra masacrului de la Katyn sunt catalogate ca fiind „pro Naziste”, acuzaţie de altfel scandaloasă, dat fiind faptul că Germania a colaborat cu U.R.S.S. la invadarea Poloniei.
Filmul lui Andrzej Wajda este inspirat de scrisorile şi jurnalele descoperite la locul masacrului. Printre victime s-a numărat şi tatăl regizorului. Un premiu pentru „Katyn” ar ajuta la aducerea în prim plan a uneia din cele mai groaznice crime din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, până acum mascată prin minciuni şi ignoranţă.
Aceasta este cea de-a doua ştire importantă despre filmele poloneze. În decembrie s-a anunţat că Mel Gibson intenţionează să apară într-un film despre eroul polonez Ian Sobieski, care i-a înfrânt pe turci la porţile Vienei în 1683, astfel salvând Europa. Acest film se doreşte a fi o prezentare grandioasă a unuia din cele mai importante evenimente din istoria Europei, fiind totodată şi cel mai scump film polonez de până în prezent.(SURSA)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”