Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 18 martie 2008

Kosovo: Capitulare ? Niciodata !


Revolta sarbilor de la Kosovska Mitroviţa au silit forţele Naţiunilor Unite să se retragă temporar din nordul oraşului.

Poliţiştii ONU desfăşuraţi la Kosovska Mitroviţa au primit ieri ordin să se retragă din nordul localităţii, în urma celor mai violente incidente produse după proclamarea independenţei Kosovo, care s-au soldat cu peste 100 de răniţi. „Poliţia se retrage din nordul oraşului Kosovska Mitroviţa“, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un oficial ONU. Douăzeci şi cinci de poliţişti din cadrul misiunii Naţiunilor Unite (MINUK), dintre care 22 de polonezi, opt soldaţi ai forţei NATO (KFOR) şi 80 de sârbi, au fost răniţi în confruntă rile de ieri. Totul a pornit de la o intervenţ ie a trupelor MINUK şi KFOR, care au preluat prin forţă controlul asupra a două tribunale ONU din oraş, ocupate de protestatarii sârbi încă de vineri. Cincizeci şi trei dintre aceştia au fost arestaţi în cursul dimineţii, iar câteva ore mai târziu a avut loc explozie puternică chiar în faţa unuia dintre tribunale, rănind opt soldaţi NATO şi trei poliţişti ONU. Ulterior, persoane neidentificate au deschis focul cu arme automate în direcţia membrilor forţelor internaţ ionale, transmite AFP.
Rusia cere reexaminarea problemei kosovare
Moscova a avertizat că o normalizare a situaţiei din nordul Kosovo nu va fi posibilă decât dacă problema kosovară este reexaminată în cadrul stabilit de dreptul internaţional. „Evenimentele din Mitroviţa nu sunt izolate de situaţia globală din provincie“, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Mihail Kaminin. „Creşterea tensiunii, în special în sectoarele populate de sârbi, este o consecinţă directă a proclamării unilaterale a independenţei Kosovo şi a neacceptării acestui act ilegitim de către sârbii care trăiesc în Kosovo. Nu trebuie să tolerăm o asemenea desfăşurare a evenimentelor“, a mai spus Kaminin, într-un comunicat dat publicităţii ieri. În opinia sa, singura soluţie pentru calmarea situaţiei este cea bazată pe dialogul dintre Belgrad şi Priştina pe tema statutului Kosovo. Media Link

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”