Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 8 aprilie 2008

Vodafone si Orange dau serverele la ascultat

Companiile de telefonie au declarat ca vor respecta legea, asa cum a fost ea dictata in sedinta secreta la CSAT din 25 martie. SRI recunoaste ca va avea acces total la informatii

Dezvaluirile Ziarului Ziua privind obligarea firmelor de telefonie si Internet de a pune la dispozitia SRI serverele de management al interceptarii si consolele de administrare si operare pe care le detin au declansat o adevarata furtuna in randul reprezentantilor anumitor firme care ofera asemenea solutii, dar si in randul politicienilor. Dupa cum v-am informat in editia de ieri, presedintele Basescu si premierul Tariceanu au aprobat in ultima sedinta CSAT o hotarare prin care SRI va avea acces total la echipamentele firmelor de comunicatii pentru a efectua interceptari. Masura a fost transmisa firmelor din domeniu printr-o decizie semnata de presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Aceasta decizie obliga firmele care furnizeaza servicii de telefonie mobila, fixa sau Internet sa "puna la dispozitia autoritatii nationale in materia interceptarii comunicatiilor, serverele de management al interceptarii si consolele de administrare si operare pe care le detin in vederea asigurarii functiei de interceptare legala a comunicatiilor".
SRI da vina pe progres

Serviciul Roman de Informatii a reactionat, oficial, in cursul zilei de ieri si ne-a transmis o precizare prin care incearca sa minimalizeze efectele hotararii CSAT si a deciziei presedintelui ANRCTI. Potrivit Biroului de Presa al SRI, "decizia ANRCTI in cauza nu creeaza si nu determina pentru SRI, ci asigura, asa cum prevede si OUG nr.79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor, cu modificarile si completarile ulterioare (aprobata prin Legea nr. 591/2002), solutia tehnica necesara operationalizarii de catre toti furnizorii de retele sau de servicii de comunicatii electronice a functiei legale de interceptare, in concordanta si cu normele europene in materie, respectiv cu cele ale Directivei 58/2002 a Parlamentului si Consiliului European privind confidentialitatea si comunicatiile electronice." Practic, SRI recunoaste faptul ca va avea acces total la orice echipament al furnizorilor de telefonie si Internet pentru a efectua interceptari. Explicatia data de reprezentantii acestui serviciu secret se bazeaza pe prevederile unor legi care au formulari ce lasa loc interpretarilor, dar si unor posibile abuzuri in materie de interceptari. SRI considera ca s-a hotarat modificarea metodelor tehnice de interceptare avand in vedere faptul ca "pe fondul celor mai recente dezvoltari tehnologice, piata comunicatiilor din Romania a inregistrat in ultimul timp evolutii ample. Acest fapt a necesitat completarea cadrului de reglementare in comunicatii, in acord cu dispozitiile legislatiei interne si cu recomandarile europene in domeniu, inclusiv in ceea ce priveste suportul tehnic al operatorilor pentru interceptarea legala a comunicatiilor.
Marile companii se conformeaza

La solicitarea Mediafax de a preciza daca au pus in aplicare decizia ANRCTI, companiile Orange Romania si Vodafone Romania au precizat ca respecta legislatia in domeniu. "In Romania, ca si in celelalte tari din comunitatea europeana, activitatea de interceptare legala a comunicatiilor este reglementata prin lege. Orange Romania respecta prevederile legale si pune la dispozitia organelor abilitate ale statului, numai in conditiile legii, posibilitatea tehnica de interceptare a comunicatiilor", a precizat Orange Romania. "Vodafone Romania isi desfasoara intreaga activitate pe baza legislatiei in vigoare si respectand normele si reglementarile de industrie. Credem ca ANRCTI este cea mai in masura institutie sa ofere detalii despre aceasta noua reglementare", a precizat si Vodafone Romania.
Presedintia a refuzat sa faca vreo precizare in legatura cu hotararea CSAT din 25 martie pe baza careia a fost emisa decizia ANRCTI. De acum inainte, firmele de telefonie si Internet sunt obligate nu numai sa acorde sprijin tehnic pentru realizarea interceptarilor, dar trebuie sa predea Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor (CNIC) din cadrul SRI toata logistica (servere si console-n.r.) pentru a permite acestui serviciu secret sa faca interceptarile ferit de ochii lumii, din sediile sale. Media Link

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”