Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 3 octombrie 2008

Consiliul Europei a decis: “români-vlahi” şi nu ”românii şi vlahii”

image

dusan parvulovici

Sprijin la nivel înalt pentru fraţii noştri din Serbia de Răsărit * “Ce spune delegaţia Parlamentului Serbiei nu este corect, că românii şi vlahii sunt două popoare”, a declarat Duşan Pârvulovici, directorul Federaţiei Românilor din Serbia şi preşedintele Comitetului Drepturilor Omului din Negotin.

“Comisia Juridică şi Drepturi ale Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care tocmai şi-a încheiat şedinţa, astăzi (n.r. - miercuri), 1 octombrie după – amiază, a respins cu majoritate de voturi toate amendamentele parlamentarilor sârbi de înlocuire a cuvintelor Valahi/Romani cu formula "Valahi şi Români”. Raportorul Holger Haibach, ca şi preşedintele şi majoritatea membrilor comisiei au înţeles că nu este vorba de două minorităţi, ci doar de una, care are două denumiri sinonime”, a transmis Romania Global News. Trebuie să remarcăm faptul că Uniunea Europeană monitorizează de multă vreme situaţia numeroasei comunităţi româneşti din Serbia de Răsărit –Timocul Sârbesc şi chiar a fost întocmit un raport iscălit şi de Duşan Pârvulovici, fapt ce i-a provocat extrem de multe presiuni, până la a fi cercetat de serviciile secrete şi poliţia sârbă.

Românii, condamnaţi şi hăituiţi

Fiindcă UE doreşte să integreze Serbia în uniune, miercuri, 1 octombrie, a luat în dezbatere acest raport, care este în sprijinul româno-vlahilor. Problema este că autorităţile sârbe din Timoc nu vor să respecte în niciun fel normele impuse de UE, nerecunoscând drepturile de minoritate etnică a românilor şi exercitând presiuni extrem de mari asupra liderilor, până la condamnarea lor în puşcărie. Exemplul cel mai cunoscut este cel al preotului român Boian Alexandrovici, dar şi al lui Duşan Pârvulovici. “Nu este bine cu autorităţile din Beograd, fiindcă de un an de zile, de când a fost finalizat raportul UE, acestea nu s-au gândit să ne întâlnim să discutăm pe tema respectării drepturilor omului, privind minoritatea româno-vlahă. Să vorbească şi ei cu noi de ce am scris în raport, de ce ne-am plâns, dar nu-i interesează. Primul lucru i-a interesant să susţină că sunt două minorităţi, români şi vlahi, deşi noi suntem una şi vorbim aceeaşi limbă –limba română. Nu i-a interesat de acei care s-au declarat că sunt români şi nu au drepturi, cu nu au şcoli, biserici, mass-media şi cărţi în limba română. Asta-i problema, nu cum ne numim, că noi toţi româno-vlahii vorbim limba română. Şi acei care s-au declarat vlahi şi noi care ne-am declarat români avem aceleaşi probleme. Ce spune delegaţia parlamentului sârb nu este corect, că românii şi vlahii sunt două popoare. Ei nu au fost pe teren, nu au venit să discute cu noi să se informeze. Poate s-au întâlnit cu cineva de la consiliul nostru, dar nu ştiu ce au vorbit. Cu noi, care conducem organizaţiile româneşti şi ne-am declarat români, nu s-au întâlnit”, a declarat Pârvulovici, reprezentantul românilor din Serbia de Răsărit.

Vlahii sunt români

Chestiunea extrem de controversată a denumirii a provocat disensiuni şi schisme între cele peste 250.000 de persoane care vorbesc limba română în Serbia de Răsărit, dar alimentate puternic de către autorităţilor sârbeşti şi de către maşina de propagandă a seriviciilor secrete sârbe, poliţie, şcoală şi mass-media din ţara vecină. Astfel, s-a ajuns să existe organizaţii ale vlahilor şi ale românilor şi care să nu colaboreze. Dar cuvântul vlah este o denumire istorică şi provine de la Valahia, cum era denumită Ţara Românească cu câteva secole în urmă. Prin urmare, o dovadă în plus că vlahii-sârbi sunt români şi ei chiar vorbesc limba română. Situaţia este asemănătoare cu denumirea unguri-maghiari, aceştia, deşi au două denumiri, reprezină acelaşi popor şi vorbesc aceeşi limbă – maghiara, cum şi denumirea nemţi-germani reprezintă tot acelaşi popor, germanii, vorbitor de aceeaşi limbă – germana. “Este vorba de sinonimii, la fel ca în cazul români-vlahi, dar guvernul sârb nu vrea să înţeleagă”, a spus Duşan. (Articol preluat din Ziua de Vest)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”