Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a lăsat baltă campania electorală la Dăbuleni, plecând pentru trei zile în Israel. Geoană a avut la Tel Aviv un program foarte încărcat, cu întâlniri la nivel înalt: a avut o întrevedere cu Benjamin Netanyahu, liderul opoziţiei, cu Ehud Barak, preşedintele Partidului Muncii, cu Shimon Peres, preşedintele Statului Israel, cu ministrul de Externe, Tzipi Livni, şi cu Stanley Fischer, guvernatorul Băncii Naţionale a Israelului, fost director general adjunct al FMI.
După toate semnalele date de preşedintele Traian Băsescu, Geoană nu este tocmai favoritul acestuia pentru a fi desemnat în fruntea viitorului guvern, aşa că liderul PSD a găsit soluţia lobby-ului extern, care să pună apoi presiune pe şeful statului pentru a-l determina să-l numească premier. „Încearcă să obţină o opinie favorabilă în exterior. A fost şi în Germania săptămâna trecută“, au declarat pentru Cotidianul surse din conducerea PSD.
De altfel, încă din vară, după ce Traian Băsescu declarase deja de trei ori că nu-l va numi niciodată pe Mircea Geoană prim-ministru, acesta îşi calculase şansele în funcţie de rezultatul alegerilor din SUA. „Mircea va fi prim-ministru mai mult ca sigur. Dacă iese McCain preşedinte, el este foarte bun prieten cu McCain, l-a adus şi în România, au o relaţie veche. Dacă iese Obama, are lobby foarte bun în stafful lui“, explica unul dintre liderii de vârf ai partidului la Comitetul Executiv desfăşurat la Mamaia la sfârşitul lunii iunie.
Sprijinul liderilor israelieni este apreciat drept foarte important pentru viitorul carierei lui Mircea Geoană. Viorel Hrebenciuc, care trebuia să participe şi el la vizita în Israel, a declarat pentru Cotidianul
Potrivit unor surse din conducerea PSD, Mircea Geoană ar căuta sprijin pentru a putea intra în graţiile Partidului Democrat din SUA, în cazul în care Obama ar câştiga alegerile prezidenţiale. Sursele citate susţin că democraţii americani nu-l privesc cu ochi foarte buni pe liderul PSD, un argument în acest sens fiind şi semnalul negativ dat acestuia în luna august, când Geoană îşi pregătise o vizită în SUA, la Congresul Democraţilor desfăşurat în Denver, cu ocazia lansării candidatului la Preşedinţie. Preşedintele PSD a solicitat atunci întrevederi la vârf cu şefii democraţilor, însă a fost refuzat. „L-a rugat pe Vieriţa (ambasadorul României în SUA - n.n.) să vorbească cu cineva din stafful lui Obama, dar aceştia au zis «nu»“, ne-au declarat sursele citate.
Amicul lui McCain
Relaţia de prietenie cu posibilul preşedinte al SUA din partea Partidului Republican, John McCain, este afişată de ceva vreme cu mare zgomot de familia Geoană. Mircea Geoană a povestit unui cotidian central că, în 2003, când era ministru de Externe, l-a adus pe McCain în România şi l-a dus la Poiana Braşov. Într-un alt cotidian, Mihaela Geoană a povestit că legăturile familiei Geoană cu familia McCain sunt foarte vechi şi că i-au cunoscut şi pe fratele şi pe mama candidatului republican, ba chiar au şi participat la petreceri de familie în Washington.
Material preluat din ziarul Cotidianul
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”