Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 20 decembrie 2008

HARCOV - Românii cu limba tăiată


În Harghita şi Covasna am văzut români cu limba tăiată pe jumătate sau de tot. Români care mai păstrează graiul românesc doar atunci când vorbesc cu Dumnezeu. În rest, comunică, se ceartă, se iubesc, fac afaceri pe ungureşte. Unii de nevoie, alţii din convingere.

E greu să rămâi român în acest spaţiu în care bătăile inimii emană un sunet anormal, suflu sistolic. Gurile se dezleagă pe bucăţele şi, atunci când se pornesc, românii îşi varsă tot ama­rul. Mai în glumă, mai în serios, cineva spunea că aici sunt trei feluri de oameni. "Optimiştii care învaţă limba «engleză», pe­simiştii care învaţă maghiară şi realiştii care învaţă să trăiască printre ei." E greu să nu te simţi incomod când opreşti maşina şi întrebi pe unde să o iei, iar răspunsul te exclude pe loc din limba ta. Românii de aici sunt pătimaşi ca şi cum ar trăi într-o peliculă a pământului începută printr-un calm iluzoriu, mocnind pe fond ca o bombă cu ceas. E greu să le înţelegi pacostea extremă chiar şi atunci când te afli în mijlocul lor. Trăind printre ei începi să observi că între românii şi etnicii maghiari armele se scot pe la dos, şi de-o parte, şi de alta, ca într-un război de gherilă al minţii, voinţei şi forţei.

În Harghita şi Covasna am văzut români cu limba tăiată pe jumătate sau de tot. Români care mai păstrează graiul românesc doar atunci când vorbesc cu Dumnezeu. În rest, se ceartă, se iubesc, fac afaceri, comunică pe ungureşte. Unii de nevoie, alţii din convingere.

Fiecare Românie emană, de undeva de sus, panoramic, o aură a locului. În Harghita şi Covasna e ca şi cum ai trăi o peliculă a pământului începută printr-un calm iluzoriu, mocnind pe fond ca o bombă cu ceas. Românii de aici sunt pătimaşi. E greu să le înţelegi pacostea extremă chiar şi atunci când te afli în mijlocul lor. Trăind printre ei începi să observi că între românii şi etnicii maghiari armele se scot pe la dos, şi de-o parte şi de alta, ca într-un război de gherilă a minţii, voinţei şi forţei.

O INIMĂ UMILITĂ CU VICLEŞUG
În Harghita e greu să rămâi român. Gurile se dezleagă pe bucăţele şi, atunci când se pornesc, românii îşi varsă tot amarul. Mai în glumă, mai în serios, cineva spunea că aici sunt trei feluri de oameni. "Optimiştii care învaţă limba engleză, pesimiştii care învaţă maghiară şi realiştii care învaţă să trăiască printre ei."
E greu să nu te simţi incomod când opreşti maşina şi întrebi pe unde să o iei, iar răspunsul te exclude pe loc din limba ta. "Sfidarea lor este una politică şi culturală", spunea un profesor de istorie din zonă. Acaparează pe toate planurile, asimilează fără drept de apel. Când observi la fiecare pas steagurile Ungariei sau ale Ţinutului Secuiesc, când nici măcar semnul Poştei Române nu mai păstrează în acest colţ de ţară, înscripţia drapelului românesc. Când orice acţiune românească este criticată în presa locală maghiară drept eretică şi ofensatoare, când de Ziua Naţională a României autorităţile harghitene trimit coroane funerare prin emisari delegaţi în persoana şoferului de consiliu judeţean sau a femeii de serviciu din primărie. Sunt aspecte mocnite care nu pot decât să taseze o inimă de român umilită constant prin vicleşug, cu picătura.

"Deranjăm pentru că spunem lucrurilor pe nume. Că am luptat pentru drepturile românilor din această zonă, unde, din păcate, românii sunt umiliţi şi terfeliţi. În Harghita, românilor li se refuză poate cel mai important drept, dreptul la muncă"
Ioan Platon, directorul Radio Ardealul
Sursa: Jurnalul national unde puteti citi intregul material

6 comentarii:

Anonim spunea...

Cel putin ei sunt arieni, nu? Deci frati de rasa. Va veti intelege...
Ca daca evreii ar face ca ei, saitul acesta ar lua pur si simplu foc si ar trece la reorganizarea Garzii.
Dar asa, relatarea e caldutza-caldutza, chiar timida.
Iar cei 5000 de ovrei pensionari care au ramas n-au cum face asa ceva.
Bine, fiti sanatosi.
Craciun fericit.
Anonim 1.

Lupta NS spunea...

Anonim 1, esti mereu acid :))
Cine are treaba cu evreii ce isi vad de treaba lor? Noi avem treaba cu evreii care declara ca Evreii cumpara Romania si trec la treaba. Cumpara terenuri, fabrici la pret de nimic, se implica in politica nationala si europeana. Adica vor sa ne conduca ei destinele. Cum ridici capul sa spui ceva, hop, iti ruineaza cariera si/sau te baga la beci.

Anonim spunea...

Stimate SoldatDac88, pot zice ca am descoperit multa credinta oarba, sincera si naiva la d-ta in ideologia ridicola pe care o promovezi. Caci exagerarile acesteia sunt fara nicio proportie.
Uita-te numai la economia romaneasca. Proportia amestecului evreiesc in ea este cu totul neglijabil, in timp ce dominarea germana, austriaca, indiana, franceza, italiana, etc., este sufocanta si dicteaza cursul economic.
Ca sa nu mai vorbim de lichidarea de facto a marii industrii romanesti dupa 1990 cu ajutorul generos al industriilor concurente din strainatate. Romania a fost data inapoi industrial de catre acestia cu zeci de ani si in prezent e "modelata" dupa nevoile economiei C.E.
Dar voi o tineti una si buna: evreii! E o obsesie ideologica.
Numai bine. Anonim 1.

Lupta NS spunea...

Acum ideologia e "ridicola" zilele trecute aderai la ea fara rezerve. Heh, cate fete aveti voi evreii...
Continui sa sustii ca "Proportia amestecului evreiesc in ea este cu totul neglijabil" ia uite ce zice al vostru
Shimon Peres: Israel cumpără România
(video) Frumos discurs.
In spatele companiilor germane, austriece, elvetiene.. cine se afla? Coca-Cola, Pepsi, danone, Tnuva, Ariel, Nestle, Shell, Nivea, L'Oreal, McDonalds etc etc

Anonim spunea...

Problema nu e economica in primul rand. E rasiala. Eu nu vreau gene evreiesti in masa noastra genetica Asa cum nu vreau nici gene maghiare. Segregarea - cum o vad ungurii - e benefica noua si o salut! Insa sigur...nu e bine sa fie in mijlocul Romaniei. Dar e clar ca trebuie renuntat la vreun teritoriu pentru a scapa de ei.

Lupta NS spunea...

Genele straine nu sunt de dorit in masa genetica a niciunui popor. Dar nici nu vad o problema daca se intampla ca pe scara mica gene ale etniei maghiare sa se regaseasca in genele romanilor. Avem camarazi din familii mixte (romano-maghiare) de o inalta calitate fizica/intelectuala/morala. As vrea sa am mai multi astfel de camarazi , model pentru camarazi 'pur-romani' imbolnaviti de sedentarism.
Nu vad de ce am renunta la un teritoriu... Nu se pune acum problema asta. Nu putem accepta acum acele teritorii, mai ales ca cele din sud sunt asa cum sunt....

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”