Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Referendum pentru autonomie pe 15 martie la Sfântu Gheorghe

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a decis ca pe data de 15 martie, de ziua maghiarimii, sa se organizeze un referendum local în vederea consultarii cetatenilor în ceea ce priveste autonomia asa-zisului Tinut Secuiesc. Hotarârea, initiata de Partidul Civic Maghiar (PCM) si completata de Uniunea Democrata Maghiara din România (UDMR), a fost adoptata cu 14 voturi „pentru” si trei „impotriva”. Acestea din urma reprezinta votul consilierilor de etnie româna, care au protestat pe considerentul ca un astfel de demers este anticonstitutional si reprezinta un atentat la integritatea statului român.

Conducerea PCM a declarat ca acest referendum nu înseamna automat „declararea autonomiei”, ci reprezinta o cale de a afla daca cetatenii zonei doresc sa traiasca într-o regiune autonoma si vor sa se autoguverneze. Cetatenii vor fi chemati sa raspunda cu DA sau NU la întrebarea „sunteti de acord cu modificarea delimitarii teritoriale a judetului Covasna conform initiativei legislative , în vederea înfiintarii unitatii administrativ-teritoriale autonome Tinutul Secuiesc, si cu apartenenta municipiului Sfântu Gheorghe la aceasta unitate administrativ teritoriala?”

Urmatorul pas - Parlamentul
Proiectul s-a mai aflat pe masa consilierilor locali în luna octombrie, când a fost respins. Initiatorii proiectului, Consiliului National Secuiesc (CNS) si Partidul Civic Maghiar (PCM), intentioneaza sa foloseasca rezultatele referendumului pentru a sustine în Parlament o initiativa legislativa cetateneasca în vederea acordarii autonomiei teritoriale asa-zisului „Tinut Secuiesc”.

CNS convoca Marea Adunare a secuimii
Presedintele CNS, Izsak Balazs, solicita administratiilor locale, UDMR si PCM, organizarea Marii sedinte a consiliilor locale de pe teritoriul Tinutului Secuiesc. Izsak subliniaza ca pe zi ce trece „tot mai multe consilii locale hotarasc organizarea referendumului în vederea modificarii limitelor teritoriale ale judetelor, conform initiativei legislative «Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc» si tot mai multe primarii arboreaza pe frontispiciu steagul secuiesc. În paralel cu acest lucru, decurge operatiunea de descurajare, autoritatile administrative solicita înlaturarea steagurilor secuiesti si 23 de consilii au primit citatii din cauza referendumului. Dupa 12 ani pentru prima data maghiarii nu sunt reprezentati în guvern. Exact în aceasta perioada poate începe reforma de redesenare a hartii administrative a României”, este de parere Izsak Balazs.

Secuii vor sa schimbe Constitutia
Acesta considera ca Tinutul Secuiesc se afla în fata unor încercari, la care este nevoie de pregatire comuna. „În acest scop, este necesar convocarea Marii Adunari a administratiilor locale secuiesti, care sa se pronunte în unitate: pamântul secuiesc nu este divizibil si nu poate fi contopit” si ca viitorul acestuia poate fi imaginat doar în cadrul granitelor lui regionale, istorice. „Regiunile trebuiesc recunoscute, nu trasate!”, spune Izsak Balazs, accentuând faptul ca „pentru realizarea regiunilor modificarea Constitutiei României este necesara si de netaraganat.” Presedintele CNS subliniaza, de asemenea, ca administratiile locale secuiesti sunt solidare, atât în organizarea referendumurilor, cât si în folosirea simbolurilor secuiesti. Totodata, acesta considera ca interesele Tinutului Secuiesc trebuie sa fie reprezentate în institutiile UE si al Consiliului Europei. Sursa: Gardianul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”