Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
joi, 19 februarie 2009
Cea mai mare colectie de fosile din Epoca de Gheata, descoperita sub o parcare din centrul orasului Los Angeles
Oamenii de stiinta au descoperit cel mai mare depozit de fosile din epoca glaciara a pleistocenului sub o parcare din centrul orasului american Los Angeles, langa celebrul sit paleontologic La Brea Tar Pits, relateaza "The Guardian", citand informatiile aparute in "Los Angeles Times".
Printre cadourile acestui adevarat "Craciun paleontologic", dupa cum l-a descris unul dintre cercetatori, se numara un schelet aproape intact de mamut, un craniu de leu american, oasele unui tigru cu dinti-sabie, unor lupi, bizoni, cai, sau lenesi de pamant. Studiul a fost denumit "Proiectul 23", intrucat cercetatorii au avut nevoie de 23 de cutii pentru a impacheta toate aceste fosile.
Cercetatorii au descoperit cele 16 depozite cu in 2006 si au inceput sa le examineze in vara anului trecut. O astfel de descoperire are in mod normal nevoie de ani intregi pentru excavare, insa termenul limita stabilit pentru construirea unei parcari subterane pentru muzeul de arta de peste drum, i-a obligat pe cercetatori sa stranga rapid fosilele in cutii si sa le mute folosind o macara. "Stiam ca o sa dam peste niste fosile, dar nu ne asteptam sa fie atat de multe. Este o cantitate si o calitate absolut remarcabila", a declarat paleontologul Robin Turner, precizand ca fosilele au fost descoperite la trei metri sub pamant. Eroul incontestabil al spectaculoasei colectii este mamutul columbian poreclit Zed, care a murit la varsta de 47-49 de ani. Potrivit rezultatelor analizelor, Zed, care este complet in proportie de 80%, suferea de artrita si avea cateva coaste rupte si vindecate - ceea ce indica faptul ca mamutul a fost grav ranit in timpul vietii. "Se pare ca Zed a dus o viata destul de grea", a remarcat unul dintre paleontologi pe blogul sau. Fosilele mai mici, precum cele de broasca testoasa, melci, scoici, pesti sau chiar insecte, au insa pentru cercetatori o valoare la fel de mare. "Aceste mici fosile ne ofera o imagine detaliata asupra vietii de acum 10.000 - 40.000 de ani din bazinul Los Angeles", a explicat John Harris, directorul muzeului Page, unde urmeaza sa fie expuse toate aceste adevarate comori paleontologice. Sursa: Ziua.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”