Chiar daca marti s-au implinit 10 ani de la inceperea razboiului de trei luni din fosta Iugoslavie, bosniacii inca mai sufera de pe urma acestuia.
In Bratunac, o localitate situata in estul Bosniei, inainte de razboi se oficiau doar una sau doua inmormantari pe an. Dupa 1995, numarul acestora a ajuns la una sau doua pe luna, relateaza Russia Today.
Oamenii sunt ucisi de cancer, iar expertii cred ca acesta a aparut din cauza gloantelor cu uraniu saracit folosit de fortele NATO. Un intreg cimitir din Bratunac este "populat" de victimele cancerului.
Nikola Zelenovic, un localnic al asezarii sarbe, a povestit reporterilor rusi ca oamenii erau sanatosi inainte de razboi. Si el este convins ca epidemia nu putea aparea din senin, existand putine sanse ca aceasta sa fie o coincidenta. Ambii sai parinti, care nu fusesera niciodata bolnavi, au murit la putin timp dupa bombardamente, la distanta de un an si jumatate unul fata de altul, tatal de cancer la plamani, mama de leucemie.
Locuitorii regiunilor bombardate, potentiale victime
In Kosovo, numarul pacientilor bolnavi de cancer a crescut de trei ori in ultimii 10 ani, in timp ce in Bosnia-Hertegovina, deja 1.000 de oameni au fost ucisi de aceeasi boala. Doctorii care au avut de-a face cu ei avanseaza teoria ca boala are legatura cu bombaramentele din 1995.
"Cu cativa ani in urma, am observat ca erau de cinci ori mai multi oameni care mureau de diferite tipuri de cancer, comparativ cu perioada de dinainte de razboi", a declarat doctorul Slavko Zdrale.
"90% dintre pacienti proveneau din zone bombardate de NATO sau din regiuni unde se folosisera gloante cu uraniu saracit. Nimeni nu a remarcat fenomenul pana cand soldatii italieni stationati in aceste regiuni au inceput sa moara din cauza cancerului", a mai declarat el.
Pale, in Bosnia-Hertegovina, este una dintre zonele in care multi oameni au fost ucisi de cancer. Aici, expertii au descoperit ca nivelul radiatiilor de dupa bombardamente este mult mai mare decat cel permis la nivel international. Expertii sunt de parere ca de vina pentru cazurile de cancer sunt aceste radiatii.
O sansa pentru Vest de a-si testa armele
Exista voci care spun ca bombardamentele si munitia folosita de NATO au fost "acte deliberate, NATO incercand sa omoare cat mai multi oameni cu putinta". "A fost, de asemenea, o sansa pentru Vest sa-si testeze armele", este de parere Simo Tusevljak, care a facut cercetari in acest sens.
Indiferent de parerea unora sau a altora, cimitirul din Bratunac este deja plin. Exista temerea ca numarul bolnavilor de cancer va continua sa creasca cel putin 50 de ani de acum inainte. Atat dureaza ca aerul sa redevina din nou curat. Sursa: ziare.com
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”